Villarreal-verdediger Daniele Bonera in duel met Sevilla-aanvaller Kevin Gameiro
NOS Voetbal

Unicum dichtbij, twee Spaanse finales in Europa

Real Madrid zorgde er gisteravond voor dat de Champions League net als twee jaar geleden een Madrileense finale krijgt. Een Spaans onderonsje dus. En dat zou ook zomaar eens kunnen gebeuren in de Europa League. Sevilla en Villarreal kunnen zich ten koste van Sjachtar Donetsk en Liverpool plaatsen voor de eindstrijd.

Twee Spaanse finales, dat zou een unicum zijn. Het maakt duidelijk dat de Spaanse ploegen het Europese voetbal in de houdgreep hebben. "Een ongekende situatie", zegt correspondent Jurriaan van Wessem, kenner van het mediterrane voetbal.

"Het zou zelfs de derde volledige Spaanse finale van dit seizoen zijn, want de Europese Supercup ging al tussen Barcelona en Sevilla." En Van Wessem laat er geen twijfel over bestaan: "Die Spaanse finale in de Europa League, die komt er ook."

Een eenduidige verklaring heeft Van Wessem niet voor de Spaanse suprematie. Behalve dan dat het niveau van het voetbal in de Primera División hoger is dan in de rest van de wereld. "Dat is eigenlijk heel lang versluierd door de successen van Barcelona en Real Madrid."

  • EPA
    Sevilla viert feest na het winnen van de Europa League in 2015
  • EPA
    In 2014 won Sevilla voor de derde keer de UEFA Cup/Europa League

Sevilla

Als Sevilla de eindstrijd haalt, mag dat eigenlijk niet eens een verrassing heten. De nummer zeven uit Spanje kan namelijk voor de derde keer op rij de Europa League winnen. Dat zou ook een record zijn. Sevilla won daarnaast in 2006 en 2007 al de UEFA Cup, de voorganger van de Europa League.

Na de 2-2 in Oekraïne tegen Sjachtar Donetsk zal Sevilla het nu thuis moeten afmaken. "Dat gaan ze wel redden, ook al spelen ze de laatste tijd minder goed", denkt Van Wessem.

Villarreal

Een finaleplaats voor Villarreal ligt minder in de lijn der verwachting. De club speelt in het stadje Vila-Real, dat zo'n zestig kilometer boven Valencia ligt en iets meer dan vijftigduizend inwoners telt. Villarreal, dat een budget van zo'n negentig miljoen euro heeft en schuldenvrij is, geldt als een subtopper. Toch heeft de ploeg internationaal gezien een behoorlijke reputatie.

Villarreal haalde in 2009 nog de kwartfinales van de Champions League en in 2011 de halve finales van de Europa League. Daarna ging het even mis. Het seizoen na die halve finale degradeerde de club uit de Primera División.

"Toen heeft eigenaar Fernando Roig tachtig miljoen euro ingelegd om ervoor te zorgen dat de begroting niet ineens ernstig moest worden bijgesteld", weet Van Wessem. "Daarnaast werden ook heel veel spelers verkocht."

In januari 2013 werd Marcelino aangesteld als trainer. "Hij heeft de club weer opgebouwd. Er wordt bij Villarreal een heel goed beleid gevoerd. Er worden op slimme wijze spelers gehuurd en aangekocht", volgens Van Wessem.

Bakambu was in de knock-outfase het grote wapen van Villarreal

Een van die slimme aankopen is Cedric Bakambu, die geboren werd in Frankrijk en international is van Congo. Hij werd vorig jaar overgenomen van het Turkse Bursaspor voor 7,5 miljoen euro. Dat geld is de aanvaller dit seizoen dubbel en dwars waard. In de Spaanse competitie maakte hij al twaalf doelpunten en in de Europa League was hij goed voor negen treffers in twaalf duels.

Vooral in de knock-outfase was Bakambu het grote wapen van Villarreal. In de achtste finales tegen Leverkusen scoorde hij twee keer, in de kwartfinales maakte hij er in totaal vier tegen Sparta Praag. In het thuisduel met Liverpool (1-0 winst voor Villarreal) kwam hij niet tot scoren, maar dat laat onverlet dat de Engelsen vanavond in de return op Anfield op hun hoede zullen zijn voor Bakambu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl