Een roker op het strand in Californië

Roken in Californië pas vanaf 21 jaar

In de Amerikaanse staat Californië wordt het strafbaar sigaretten en ander rookwaar te verkopen aan mensen onder de 21 jaar. Het verbod moet voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Tot nu geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Vanaf 9 juni kunnen verkopers een boete krijgen als ze rookwaar aan mensen onder de 21 verkopen. Het verbod geldt ook voor producten als pruimtabak en e-sigaretten. Gebruikers worden overigens niet gestraft.

Onder druk van Republikeinse politici wordt in de wet een uitzondering gemaakt voor militairen. Zij mogen wel vanaf 18 blijven roken. Hun redenering was dat wie oud genoeg is om te sneuvelen voor zijn vaderland, ook zelf mag beslissen over sigaretten.

School

Verwacht wordt dat door de maatregel zeker 15 procent minder jongeren verslaafd zullen raken aan tabak. Doordat er nu minder tieners op school zullen roken, is de druk om te beginnen minder groot. 90 procent van verslaafden begon met roken voor hun negentiende.

Californië is de tweede staat die de leeftijdsgrens verhoogt, in januari deed Hawaï hetzelfde. Er zijn ook meer dan honderd plaatselijke overheden in de VS die een leeftijdgrens van 21 hanteren, zoals New York en Chicago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl