Het embryo twaalf dagen na de bevruchting. De kleuren zijn later aangebracht.
NOS Nieuws

Wetenschappers kweken 12 dagen oud embryo op schaaltje

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een embryo na bevruchting twaalf dagen lang te laten groeien op een petrischaaltje.

Bevruchte eicellen worden normaal gesproken al enkele dagen na de bevruchting in de baarmoeder geplaatst. Algemeen werd aangenomen dat het embryo die omgeving nodig heeft om in leven te kunnen blijven. Het embryo nestelt zich in de baarmoederwand en ontwikkelt zich daar verder.

De wetenschappers van de Amerikaanse Rockefeller University, hebben die omstandigheden nu in het laboratorium na weten te bootsen. De embryo's ontwikkelden zich tot dag tien op dezelfde manier als normaal groeiende embryo's. Daarna traden er afwijkingen in de ontwikkeling op en na dag twaalf stokte de ontwikkeling.

Ivf-behandeling

De artsen denken dat door hun bevindingen vrouwen die moeilijk zwanger worden, met behulp van verder onderzoek, op termijn kunnen worden geholpen. Zo kan er mogelijk antwoord komen op de vraag waarom ivf-behandelingen zo vaak misgaan en waarom sommige vrouwen steeds een miskraam hebben.

De regels voor wetenschappelijk onderzoek bepalen dat er niet geëxperimenteerd mag worden met embryo's ouder dan 14 dagen. Door de nieuwe ontwikkeling komt volgens de onderzoekers die afspraak ter discussie te staan. "Het is tijd het publiek te onderwijzen over de mogelijke voordelen (van het verlengen van de termijn) en om te werken aan een nieuwe consensus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl