Een airbag van Takata
NOS Nieuws

Megaterugroepactie nog groter: 69 miljoen airbags

Het was al de grootste terugroepactie in de Amerikaanse geschiedenis, maar nu is hij nog groter geworden. Het Amerikaanse ministerie van Transport beveelt dat er nog eens 35 tot 40 miljoen airbag-opblazers in auto's vervangen moeten worden, bovenop de 29 miljoen die al waren aangekondigd.

Het gaat om airbags van de Japanse fabrikant Takata. Doordat de airbag soms met te veel kracht opent, kunnen er metaaldeeltjes losschieten. Daardoor zijn al tien mensen omgekomen en meer dan 100 mensen gewond geraakt. Het gaat om auto's van veertien verschillende merken.

In totaal moeten dus tot wel 69 miljoen airbags aangepast worden. Omdat in sommige auto's meerdere airbags zitten, gaat het om minder dan 69 miljoen auto's. Hoeveel precies is nog onduidelijk.

Ook in Europa en Azië zijn eerder al auto's teruggeroepen vanwege het probleem. Omdat er nu zoveel nieuwe airbag-opblazers gemaakt moeten worden, schiet de terugroepactie niet echt op. In de VS is nu 28 procent van de oorspronkelijke 29 miljoen airbags aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl