Marcel Wintels (l) presenteert Unibet als nieuwe sponsor van de KNWU vanaf 2017
NOS Sport

NOC*NSF overweegt sancties voor bonden vanwege sponsordeals

Sportkoepel NOC*NSF wil de speciale band met hoofdfinancier, de Nederlandse Loterij, beschermen door sportbonden af te houden van sponsordeals met concurrerende gokbedrijven.

Werkgroep

Een speciale werkgroep van NOC*NSF heeft zich beziggehouden met de vraag hoe de sportkoepel om moet gaan met de verwachte liberalisering van de kansspelmarkt. En op welke manier, in een tijd dat veel sponsoring terugloopt, nieuwe externe geldbronnen aangeboord kunnen worden. Deze werkgroep staat onder leiding van oud-staatssecretaris Jack de Vries, tegenwoordig voorzitter van de Onderwatersportbond.

Uit documenten in het bezit van de NOS blijkt dat deze werkgroep ‘Externe Financiering’, voorstelt om subsidies op bonden te korten wanneer ze zonder voorafgaande toestemming in zee gaan met online gokbedrijven. “Het bestuur NOC*NSF laat zich hierbij door de Nederlandse Loterij informeren en adviseren,” schrijft de commissie.

Gevolgen voor KNWU?

Als de algemene vergadering van NOC*NSF op 9 mei akkoord gaat met het voorstel, kan dat ook gevolgen hebben voor de KNWU. De wielerunie sloot in januari 2016 een sponsorovereenkomst met Unibet, die pas per 1 januari 2017 in werking treedt.

NOC*NSF heeft ‘verbaasd’ gereageerd op deze overeenkomst en stelt dat vooralsnog onduidelijk is of de kansspelwet er ook daadwerkelijk gaat komen. De sportkoepel stelt ook dat nog besloten moet worden of de bijdrage vanuit de Nederlandse Loterij aan de KNWU doorgang kan vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl