NOS Nieuws

Lange rentevaste periode steeds populairder

Om voor langere tijd van de huidige lage hypotheekrente te profiteren, kiezen steeds meer mensen voor een lange rentevaste periode. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

In maart koos 52 procent van de mensen bij het afsluiten van een hypotheek voor een rentevaste periode van tussen de 5 en 10 jaar. En ruim 20 procent sloot een rentevaste periode van meer dan 10 jaar af. In 2014 koos nog maar 39 procent voor tussen 5 en 10 jaar en 6 procent voor langer dan 10 jaar.

Stresstest

DNB-president Klaas Knot waarschuwde onlangs dat mensen zich niet rijk moeten rekenen door de lage rentestand. Mensen zouden volgens hem een persoonlijke stresstest moeten doen en kijken of ze hun hypotheek ook kunnen betalen als de rente stijgt naar bijvoorbeeld 5 procent.

De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG is inmiddels gedaald naar bijna 2 procent. Volgens de Hypotheekshop staat de rente nu op 2,03 procent. Bij sommige grote banken staat hij al net onder de 2 procent.

Vertrouwen naar record

Vooral door die lage rentestand is het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt naar een recordhoogte gestegen. De marktindex van Vereniging Eigen Huis steeg in april naar 118 punten, de hoogste stand sinds de introductie twaalf jaar geleden.

"Consumenten zijn de laatste maanden positiever over hoe de rente zich het komende jaar zal ontwikkelen", zegt Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis.

In december 2012 bereikte de index nog een dieptepunt van 51. Een stand onder de 100 betekent pessimisme over de markt, een stand boven de 100 staat voor optimisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl