NOS Nieuws

Zes wijken gedeeltelijk in as door bosbrand Fort McMurray

De bosbranden bij de Canadese stad Fort McMurray hebben zes wijken gedeeltelijk in as gelegd. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, zegt de Canadese nieuwszender CTV News.

In verband met de branden moeten tienduizenden mensen de stad in de westelijke provincie Alberta verlaten. Dat levert apocalyptische beelden op van auto's die stapvoets tussen brandende bossen doorrijden.

Het ergste moet nog komen, zei een woordvoerder van de overheid in Alberta. "We kampen nog steeds met zeer hoge temperaturen, een lage luchtvochtigheid en harde windstoten."

In en rond de stad zijn 150 brandweermannen ingezet. De autoriteiten hopen dat ze van elders versterking kunnen halen.

Teerzanden

De bewoners kunnen de stad alleen nog in noordelijke richting verlaten. Daar liggen teerzanden, dat zijn zandgronden waaruit olie gewonnen wordt. Oliebedrijven, waaronder Shell, hebben hun kampen daar opengesteld om evacués op te vangen.

Shell heeft zijn olieproductie in het gebied stilgelegd. Het gaat om het Albian Sands-project, bijna 100 kilometer ten noorden van Fort McMurray.

"We zijn ver van het vuur verwijderd", zegt een Shell-woordvoerder tegen Canadese media. "We hebben de productie gestopt, zodat we ons kunnen concentreren op het evacueren en opvangen van gezinnen."

Sommige evacués brachten de nacht in hun auto door, omdat ze niet weten waar ze naartoe moeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl