Luca Toni in het shirt van Hellas Verona
NOS Voetbal

38-jarige Toni kondigt afscheid aan

Luca Toni heeft woensdagochtend op een speciaal belegde persconferentie zijn afscheid aangekondigd. De 38-jarige Italiaanse spits, die sinds 2013 voor Hellas Verona speelt, hangt na dit seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Toni begon in 1994 aan zijn indrukwekkende profcarrière. Hij versleet maar liefst 15 clubs, waarvan 13 uit Italië. Hij begon zijn loopbaan bij Modena en maakte in 2000 in het shirt van Vicenza zijn debuut in de Serie A. Na doelpuntrijke seizoenen bij Brescia, Palermo en Fiorentina maakte hij een transfer naar Bayern München.

Bayern München

In Duitsland kende Toni met 24 doelpunten in 31 wedstrijden een uitstekend debuutseizoen. Toch werd de periode bij Bayern geen succes, al won hij in die periode wel zijn enige twee landstitels. Toni kon het niet goed vinden met trainer Louis van Gaal en vertrok na drie seizoenen weer naar Italië.

Via AS Roma, Genoa en Juventus kwam Toni toch nog een keer in het buitenland terecht. Hij ging spelen voor Al Nasr uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat avontuur duurde slechts acht wedstrijden. Na één seizoen bij Fiorentina streek Toni neer bij Hellas Verona, waarmee hij dit seizoen is gedegradeerd naar de Serie B.

Toni, die eind deze maand 39 wordt, speelde ook nog 47 keer in het shirt van het nationale elftal. Hij werd in 2006 wereldkampioen met Italië door Frankrijk in de finale te verslaan. In totaal kwam de spits tot 642 wedstrijden voor club en land. Hij was 286 keer trefzeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl