Minder verlies Air France-KLM dankzij lage olieprijs

Door een fors lager uitvallende brandstofrekening heeft Air France-KLM afgelopen kwartaal minder verlies geleden dan een jaar eerder. De olieprijs was de eerste maanden van 2016 een stuk lager dan het jaar ervoor, en daar kon de luchtvaartmaatschappij van profiteren.

Air France-KLM betaalde afgelopen kwartaal 384 miljoen euro minder aan brandstofkosten dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Die daling is bijna even groot als de afname van het verlies van het bedrijf. Draaide het vorig jaar nog een nettoverlies van 559 miljoen euro, afgelopen kwartaal is dat teruggelopen tot 155 miljoen. De brandstofrekening bedraagt voor dit jaar naar schatting 4,6 miljard euro.

De luchtvaartmaatschappij spreekt van lastige omstandigheden, getekend door de aanval op de Brusselse vliegveld Zaventem. Desondanks kon het bedrijf iets meer passagiers vervoeren dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

"Hoogst onzeker"

In totaal draaide Air France-KLM de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 5,6 miljard euro. Dankzij gunstige wisselkoersen is dat een marginale stijging, namelijk 0,4 procent meer dan vorig jaar.

Voor komend jaar zijn de verwachtingen van het bedrijf voorzichtig. Vanwege schommelende olieprijzen, de voortdurende overcapaciteit in de luchtvaartbranche en politieke instabiliteit noemt de luchtvaartmaatschappij de marktomstandigheden in 2016 'hoogst onzeker'.

Op de Amsterdamse beurs moet het aandeel Air France-KLM een stevig koersverlies incasseren. Het aandeel staat meer dan 4 procent lager op 7,35 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl