Shkodran Metaj stond tussen 2011 en 2014 ook al onder contract bij FC Emmen
NOS Voetbal

'Dit voelt als echte erkenning voor Kosovo'

Een groot feest was het dinsdagmiddag niet in huize Metaj, maar Kosovaars international Shkodran Metaj is wel heel blij. Eindelijk is zijn land toegetreden tot de UEFA. "Nu kunnen we voor het echte werk aan de bak", reageert Metaj in Langs de Lijn En Omstreken.

Drie interlands speelde Metaj, die onder contract staat bij FC Emmen, tot nu toe voor Kosovo. "Tot vandaag ging het alleen om oefeninterlands, maar nu mogen we ook gaan meespelen in de EK-kwalificatie en hopelijk worden we nog toegevoegd aan de WK-kwalificatie", zegt de oud-speler van FC Groningen. Wereldvoetbalbond FIFA beslist daar maandag over. "Maar dat zal nu een formaliteit zijn", denkt Metaj.

En dan hoopt de geboren Kosovaar, die al heel lang in Nederland woont, dat zijn land in de groep komt bij Oranje. "Die kans is alleen niet zo groot, want de groep van Nederland heeft al een even aantal. Er zijn nog wel een paar groepen (twee, red.) die een oneven aantal hebben."

Allemaal leuk en aardig, maar Metaj moet eerst nog maar zien of hij dan weer opgeroepen wordt door de bondscoach. Hij heeft al bijna een jaar niet meer gespeeld, ook al staat hij wel onder contract bij FC Emmen. "Als ik volgend seizoen wel weer aan spelen toekom, dan hoop ik mijzelf weer in the picture te kunnen spelen voor het nationale elftal", kijkt Metaj alvast vooruit.

Een conflict met zijn vorige club Flamurtari uit Albanië zorgde ervoor dat hij pas in februari speelgerechtigd was en toen wist hij zich bij Emmen niet meer in de ploeg te spelen. Waar hij volgend seizoen speelt weet Metaj nog niet, een nieuwe aanbieding van Emmen heeft hij in ieder geval nog niet gekregen.

Erkenning

En dan nog moet Metaj, die nog wedstrijden voor het Nederlands elftal onder 21 jaar speelde, afwachten of hij in aanmerking komt voor een plek in de selectie, want het zou zomaar kunnen dat Kosovo nu opeens heel wat spelers rijker is. "In Zwitserland zijn er nogal wat spelers die nu alsnog voor Kosovo kunnen kiezen en ook in Duitsland en België heb je er een paar", aldus Metaj. "Bij Albanië heb je er ook heel wat en ook al ligt dat misschien iets gevoeliger, ik denk dat de meesten wel zullen switchen. Ik hoop dat ze de overstap maken."

Metaj (nr 22) in actie voor Kosovo, in een oefenduel met Turkije

Overigens was niet iedereen bij de stemming op het UEFA-congres het ermee eens dat Kosovo nu bij de Europese voetballanden hoort. 28 landen waren voor, 24 tegen. Vooral Servië was fel tegenstander.

"Je mag politiek en sport niet samen laten gaan, maar loslaten gaat ook niet", doelt Metaj op zijn land dat zich in 2008 afscheidde van Servië en onafhankelijk werd. "Bij alle andere sporten was Kosovo al toegelaten, maar bij voetbal nog niet. Dit voelt als echte erkenning voor het land, voor Kosovo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl