NOS Nieuws

Böhmermann: Merkel heeft me in de steek gelaten

De Duitse tv-satiricus Jan Böhmermann heeft scherpe kritiek geuit op Angela Merkel. In een interview met het weekblad Die Zeit, dat morgen verschijnt, vertelt hij hoe hij zich door Merkel in de steek gelaten voelt in de zaak-Erdogan.

"Merkel mag niet twijfelen wanneer het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Maar in plaats daarvan heeft ze me gefileerd en bij de thee geserveerd aan een zenuwlijdende despoot", zegt Böhmermann in Die Zeit.

Voor het eerst

Het is voor het eerst sinds het begin van de affaire dat Böhmermann met de pers praat. Hij kwam in opspraak nadat hij in een gedicht de Turkse president Erdogan had beledigd. Hij noemde hem onder meer een geitenneuker en een pedofiel.

In een telefoongesprek met de Turkse premier noemde Merkel het gedicht "bewust kwetsend". Zij hoopte dat daarmee de kou uit de lucht was. Maar Erdogan eiste dat de Duitsers Böhmermann zouden vervolgen voor belediging van een bevriend staatshoofd.

Grap vs. regering

Later noemde Merkel haar kwalificatie een fout, maar bij de komiek vindt ze geen genade. "Het meest verbijsterende vind ik nog dat de leider van het land van dichters en denkers geen moment heeft nagedacht voordat ze zichzelf belachelijk maakte met haar eigen oordeel", zegt hij. Böhmermann noemt het pijnlijk dat mensen nu echt denken dat hij een racist is, of Turken haat.

"Nu is er dus een rechtszaak: grap tegen regering", zegt Böhmermann over het proces dat hem mogelijk te wachten staat. "Ik ben benieuwd wie er wint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl