NOS Nieuws

'Gevoel van broederschap' komt terug bij deelnemers Invictus Games

Een groep van dertig (oud-)militairen is vanmorgen naar Orlando vertrokken voor de Invictus Games. Het internationale sportevenement voor gewonde militairen wordt voor de tweede keer georganiseerd.

Er doen 500 gewonde militairen en veteranen uit vijftien verschillende landen mee. Het woord Invictus betekent 'onoverwonnen'. Het verwijst naar de vechtersmentaliteit van de militairen. Het sportevenement laat zien wat deze militairen allemaal kunnen bereiken, ook sinds zij hun verwondingen hebben opgelopen.

De deelnemende militairen zijn allemaal lichamelijk of psychische gewond geraakt tijdens hun diensttijd. Het grootste deel van de Nederlandse equipe liep zijn verwondingen op in Afghanistan. Anderen raakten gewond tijdens uitzendingen in voormalig Joegoslavië of Cambodja, bij oefeningen, het reguliere werk of in een privé-situatie.

We doen in de eerste plaats mee om de prestatie, maar ook om de saamhorigheid.

Daniël Knegt, deelnemer

Eén van de Nederlandse deelnemers is Daniël Knegt. Hij was tussen 2002 en 2005 werkzaam bij de 11de luchtmobiele brigade, waar hij technisch specialist was. Hij werd blind bij een oefening in Frankrijk, nadat hij uit een jeep werd geslingerd die vervolgens op zijn hoofd terechtkwam.

Knegt is na zijn ongeluk aan paratriatlon gaan doen. Daarmee hoopt hij dit jaar mee te doen aan het WK in Rotterdam. De Invictus Games sloten goed aan op zijn trainingsschema. "Ik doe in de eerste plaats mee om de sportieve prestatie, maar ook de saamhorigheid tijdens dit evenement is heel bijzonder. Wij zijn militairen uit verschillende lagen van defensie met heel verschillende verwondingen, maar voelen ons erg verbonden", zegt hij.

Daniël Knegt tijdens een triatlonwedstrijd.

De Nederlandse deelnemers nemen deel aan negen verschillende sporten. Knegt doet, niet verwonderlijk, mee aan de onderdelen lopen, fietsen en zwemmen. "Het lastigste aan het blind zijn is dat ik altijd met iemand anders moet trainen, die ook nog eens even goed moet zijn."

Zwemmen kan Knegt in zijn eentje ("op een gegeven moment is er gewoon de kant"), maar voor fietsen en lopen heeft hij een buddy, Cor. Daniël en Cor zitten samen op de tandem en rennen doen ze ook met zijn tweeën. Knegt: "We hebben een soort koordje tussen ons in. We rennen letterlijk schouder aan schouder. Daar moet je, het klink cliché, blind vertrouwen voor hebben. Je moet je kunnen overgeven, want je gaat heel diep. Dan moet je vertrouwen hebben, anders lukt het niet."

Als militair ben je sowieso al topsporter.

Edwin de Wolf, deelnemer

Een andere deelnemer is Edwin de Wolf. Hij gaat wielrennen: de tijdrit en het criterium. De Wolf is voormalig sergeant van de infanterie. Hij was groepscommandant van de luchtmobiele brigade en werd ingezet bij Dutchbat in Srebrenica. Tijdens een patrouille langs de enclavegrens liep hij op een mijn. Resultaat: amputatie van het linkerbeen tot ver boven de knie en een slagaderlijke bloeding in zijn linkerarm. Hij draagt al 22 jaar een prothese.

Topsporten is voor De Wolf niet vreemd. "Als militair ben je sowieso al topsporter. De fysieke prestaties van een gemiddelde militair moeten niet worden onderschat. Dit is een andere manier van sporten en bewegen waar ik minstens zo veel voldoening uithaal."

Deelnemen aan de Invictus Games samen met andere oud-militairen voelt goed voor De Wolf, het roept herinneringen aan vroeger op. "Als militair ben je onderdeel van een team met een heel hechte en intense band. Dat gevoel komt nu weer terug. Het groepsgevoel, het gevoel van broederschap komt weer naar boven."

Prins Harry

De Invictus Games zijn bedacht door de Britse prins Harry die zelf militair is geweest en is uitgezonden naar Afghanistan. Met hulp van zijn oma, queen Elizabeth, en de Obama's wist hij flink wat aandacht voor de wedstrijd te krijgen.

Booom

Inmiddels heeft ook de Canadese premier Trudeau op geheel eigen wijze gereageerd op deze uitdaging.

Canadese premier: Invictus Games, we komen eraan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl