Sea Hunter aan de kade van de haven in San Diego
NOS Nieuws

Marine VS begint met testen van zelfvarende onderzeebootjager

Het nieuwste robotschip van de Amerikaanse marine gaat deze zomer proefvaarten maken voor de kust van San Diego. De experimentele Sea Hunter is gebouwd om zonder bemanning op onder meer duikboten te jagen.

Het schip kan van afstand worden bestuurd. Wanneer de onderzeebootjager in de buurt van een duikboot is, kan sonarapparatuur het varen en opsporen van de vijandige onderzeeër overnemen.

De ontwerpers benadrukken dat het altijd nog mensen zijn die bepalen of het schip geweld gaat gebruiken. Het zelfvarende schip kan ook mijnen opruimen.

Robotschip kiest het ruime sop

"Dit is een echt keerpunt", zei de Amerikaanse onderminister Work van Defensie bij de doop een paar weken geleden. "Het is voor het eerst dat we een robotschip hebben dat een oceaan kan oversteken."

Omdat er geen bemanning meer mee hoeft, kan het schip aanzienlijk goedkoper opereren dan reguliere marineschepen. De Sea Hunter heeft 20 miljoen dollar gekost en varen kost 'maar' 20.000 dollar per dag.

De marine hoopt binnen vijf jaar een vloot onbemande vaartuigen te kunnen inzetten op de westelijke Stille Oceaan en in de Perzische Golf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl