Jordaans vluchtelingenkamp voor Syriërs
NOS Nieuws

Extra steun voor buurlanden Syrië

Buurlanden van Syrië krijgen extra steun van het Nederlandse kabinet. Dit en volgend jaar reserveert de regering 260 miljoen euro extra voor steun aan Turkije, Jordanië, Libanon en Irak, schrijft minister Ploumen aan de Tweede Kamer.

In die landen zijn de laatste jaren miljoenen Syrische vluchtelingen opgevangen. Volgens Ploumen wordt de situatie in de gastlanden zo langzamerhand onhoudbaar. "Onze hulp is hard nodig om de mensen daar toekomstperspectief te bieden en om ervoor te zorgen dat de regio niet nog instabieler wordt."

Het extra geld is bedoeld voor investeringen op de lange termijn. Onderwijs en gezondheidszorg moet verbeterd worden en er moeten meer werkgelegenheid komen en mogelijkheden om een eigen bedrijf te beginnen.

Export opgedroogd

Het grootste gedeelte van het bedrag, ongeveer 94 miljoen, gaat naar Turkije. Het wordt gebruikt als Nederlandse bijdrage aan het vluchtelingenfonds dat de EU voor Turkije heeft opgezet. Tot nu toe gaf Nederland al 360 miljoen euro uit voor hulp aan landen in de regio.

Ploumen brengt samen met premier Rutte morgen een bezoek aan Libanon. Dat land bukt volgens haar zwaar onder de last van de Syrische vluchtelingen. "Stroomuitval is aan de orde van de dag; een derde van de Libanezen leeft inmiddels onder de armoedegrens."

"De Libanese economie heeft een enorme klap gekregen sinds 90 procent van de export is opgedroogd doordat er geen spullen meer naar Syrië gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl