Lange rijen voor de tenten waar reizigers eerst worden gecheckt voordat ze de vertrekhal in mogen
NOS Nieuws

'Ik hield rekening met één uur wachttijd, niet met drie'

Lange rijen en wachttijden vandaag op het Brusselse vliegveld Zaventem. Vanwege de verscherpte veiligheidscontroles moeten reizigers soms wel meer dan drie uur wachten, sommigen missen zelfs hun vlucht. Een deel van de vertrekhal van de luchthaven ging gisteren ruim een maand na de aanslagen weer open.

Alleen reizigers met een geldig vliegticket mogen de vertrekhal binnen, maar om daar te komen worden ze eerst grondig gecontroleerd in een van de twee tenten voor de vertrekhal. En daar loopt het vast. Reizigers reageren verdeeld op de chaos op het vliegveld, dat op 22 maart doelwit was van terroristische aanslagen.

De Belgische oud-premier Leterme is een van de reizigers die vandaag zijn vlucht mist. "Ik was keurig op tijd. Ik had rekening gehouden met één uur extra wachttijd, maar niet met drie uur."

Oud-premier Leterme: ik moest drie uur wachten

Ook veel andere reizigers moeten lang wachten. "We zijn vanochtend al om 07.00 uur vertrokken, maar de lange rijen zijn echt verschrikkelijk", zegt een vrouw uit Frankrijk. "We waren hier drie uur van te voren, maar we hebben maar vijf minuten om aan boord te gaan", vult haar man aan.

"Ik sta nu al een uur in de rij. Op dit moment is het nog maar de vraag of ik mijn vlucht haal", vertelt een reiziger.

Als iemand iets fout wil doen, dan is deze wachtrij daar wel een heel mooie plek voor.

Reiziger op Zaventem

"We zijn hier nu al meer dan dertig minuten", zegt een andere reiziger. "We hebben nog steeds onze bagage niet ingecheckt. We staan nog steeds in de rij. De vlucht is om 11.00 uur, het is nu 09.40 uur, maar we staan nog steeds buiten."

"Het is niet goed geregeld", vertelt een vakantieganger tegen de VRT. "De eerste week na de aanslagen is het op deze manier misschien voldoende, maar nu zijn er toch wel andere manieren te bedenken voor een snelle doorloop. Als iemand iets fout wil doen, dan is deze wachtrij daar wel een heel mooie plek voor."

Daar sluit een Britse vrouw zich bij aan. "Drie kwartier wachten, is prima. Maar deze manier is niet heel gebruikelijk. Want als iemand een bom bij zich heeft, kan die hem hier makkelijk laten exploderen."

Veilig

De Nederlander Osman Soy is niet zo bang voor een nieuwe aanslag. "Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld. Overal zie je uniforms en mijn koffer is twee keer gescand", zegt hij.

Wel is er wat te verbeteren, vindt hij. "Er staat niet goed aangegeven waar je naartoe moet. Maar qua drukte viel het mee. Ik heb het hier niet drukker ervaren dan op Schiphol", zegt Soy, die zijn vertraagde vlucht wel haalt.

Een Franse passagier staat vooral stil bij de aanslagen. "Er zijn zoveel dingen veranderd hier. Ik vind het heel schokkend, vooral omdat het de eerste keer is dat hier ik ben sinds de aanslagen. Het is hartverscheurend."

Oplossing

De Belgische branchevereniging voor reisbureaus, BTO, vindt dat er snel een oplossing moet komen voor de lange wachtrijen. "De inchecktijden moeten op korte termijn weer beneden de twee uur worden. Anders zullen zakenreizigers, zo'n 40 procenten van de reizigers op Zaventem, ervoor kiezen om naar andere luchthavens uit te wijken."

Brussels Airport erkent dat er problemen zijn. Volgens een woordvoerder van de luchthaven is de eerste dag van zo'n grote operatie vaak moeilijk. Er zal worden geëvalueerd en de verwachting is dat de situatie de komende dagen beter wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl