Politiebewaking bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam
NOS Nieuws

Minder antisemitische incidenten in Nederland gemeld

Het aantal antisemitische incidenten is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldt dat in 2015 in totaal 126 antisemitische incidenten werden geregistreerd. Ten opzichte van de 171 incidenten van het jaar ervoor is dat een daling van 26 procent.

Het aantal ligt nog wel hoger dan in 2013. Toen werden er honderd gevallen geregistreerd. Volgens het CIDI zit de daling vooral in een afname van gescheld op straat en is het aantal haatmails afgenomen.

In sommige categorieën ziet het CIDI een stijging. Zo verdubbelde het aantal antisemitische incidenten rond voetbalvelden naar tien gevallen. Ook de toename van incidenten op scholen baart de organisatie zorgen. Van de basisschool tot aan de universiteit zijn vorig jaar zestien antisemitische incidenten geregistreerd. Dat zijn er zes meer dan het jaar ervoor.

Fysiek geweld

Bij het CIDI zijn vijf gevallen bekend van vandalisme en fysiek geweld in 2015. In Arnhem werd een Joodse jongen door een groepje uitgescholden voor "kankerjood", tegen de grond geduwd en geslagen. Een vrouw werd in Amsterdam antisemitisch uitgescholden en bij de keel gegrepen.

Een man in Enschede brak op meerdere plekken zijn pols. Hij had ruzie met een leverancier die "Sieg heil" naar hem schreeuwde. Volgens het CIDI zijn de daders in geen van de gevallen gevonden of vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl