Een kudde brumby's
NOS Nieuws

Protest tegen afschieten paarden Australië

Plannen om het aantal brumby's in de Australische Snowy Mountains terug te brengen van 6000 naar 600 stuiten op fel protest. Voorstanders zeggen dat de wilde paarden de natuur schade toebrengen, maar tegenstanders spreken dat tegen.

De paarden werden door Europese kolonisten op het continent geïntroduceerd. Ontsnapte dieren leidden in het wild tot een zeer taai paardenras, omdat alleen de sterkste dieren overleefden. De exemplaren in The Snowies stammen vooral af van legerpaarden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit India en Zuid-Afrika.

De brumby spreekt tot de verbeelding in Australië, net zoals zijn Amerikaanse neefje de mustang in de VS. Het dier wordt gezien als krachtig, vrijgevochten en zelfredzaam; precies de kwaliteiten die de Australiërs zichzelf graag toedichten. Het ruimen van de dieren is dan ook een gevoelig onderwerp in Australië.

Afschieten en geboortebeperking

Toch is het nodig, vindt de staat New South Wales. De 6000 dieren beschadigen namelijk de fragiele natuur in de bergen en bedreigen zo inheemse diersoorten. Hun aantal moet daarom het komende decennium worden gehalveerd en daarna in nog eens tien jaar tijd worden teruggebracht naar 600.

Om dat te bewerkstelligen mogen de dieren worden afgeschoten, maar ook wordt er gekeken naar geboortebeperking en het vangen en verplaatsen van dieren. Het controversiële afschieten vanuit de lucht is verboden, evenals het opjagen van dieren.

Wombats

Tegenstanders van de plannen zeggen dat het wel meevalt met de schade die de dieren aanrichten. Wombats en verwilderde varkens, katten en honden zouden kwalijker zijn, maar minder opvallen omdat ze 's nachts actief zijn.

Burgers kunnen zich tot begin juli uitspreken over het plan. Daarna wordt er een definitief besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl