Studenten in Rotterdam helpen bij de belastingaangifte
NOS Nieuws

Belastingdienst: 165.000 aangiften vlak voor de deadline

De Belastingdienst heeft zaterdag nog 165.000 aangiften binnengekregen, vlak voor het verstrijken van de deadline. Mensen hadden tot 1 mei de tijd om aangifte te doen.

In totaal heeft de dienst bijna 9 miljoen aangiften gekregen over 2015. Dat is meer dan vorig jaar rond deze tijd. "Toen zaten we rond deze tijd pas rond de 8,6 miljoen", zegt Hans Leijtens, directeur-generaal van de Belastingdienst. In totaal verwacht de dienst dit jaar zo'n 12 miljoen aangiften. Meer dan 2,5 miljoen mensen vroegen uitstel aan.

Het gebruik van de app van de Belastingdienst is toegenomen, van zo'n 200.000 vorig jaar naar 350.000 dit jaar.

Trage website

De dienst wil de komende jaren steeds meer aangiften digitaal afhandelen. In maart waren er een paar keer problemen met de bij drukte soms trage website van de dienst. Dat leidde tot klachten, maar uiteindelijk verliep de digitale aangifte toch goed volgens Leijtens.

"In totaal kunnen nu zo'n 42.000 mensen tegelijk aangifte doen via onze internetverbinding, veel meer dan vorig jaar."

Blauwe envelop

Ook het verdwijnen van de blauwe envelop leidde de afgelopen maanden tot kritiek, van onder anderen de ombudsman. De Belastingdienst wil de papieren envelop de komende jaren in fasen afschaffen.

Leijtens begrijpt dat een aantal mensen hun oproep liever per post blijven krijgen en hun aangifte op papier doen. "Het is meer dan nostalgie. Sommige mensen doen het nog even niet digitaal, en dat begrijp ik ook wel. Dit jaar verwachten we zo'n 170.000 papieren aangiften. Dat is de helft van het aantal vorig jaar, dus we zijn op de goede weg."

Het blijft volgens de directeur-generaal van de dienst zeker de komende vijf tot zeven jaar nog mogelijk de aangifte op papier te doen.

Hoewel de deadline is verstreken, heeft het te laat versturen van de aangifte geen grote gevolgen. Belastingplichtigen die na 1 mei aangifte doen krijgen alleen misschien niet vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl