Jack Byrne (l) en Martijn Barto treuren na de 3-1 van PSV
NOS Voetbal

Cambuur, een opeenstapeling van missers

Het doek is gevallen voor SC Cambuur. De Friezen spelen volgend seizoen niet meer tegen Ajax en PSV, maar tegen Jong Ajax en Jong PSV. Een harde klap voor de club uit Leeuwarden, maar ook geen verrassing na een opeenstapeling van missers op allerlei fronten.

Na 33 wedstrijden heeft Cambuur slechts drie overwinningen en samen met de negen remises levert dat de ploeg 18 punten op, 4 minder dan De Graafschap. De neergang van Cambuur werd eigenlijk al begin vorig jaar ingezet. Het verval in de tweede seizoenshelft was groot, maar omdat voor de winterstop al 26 punten werden behaald (een clubrecord), eindigde Cambuur desondanks op de twaalfde plaats.

Vertrek Van den Belt

Wat was er anders? Algemeen directeur Gerald van den Belt verruilde Cambuur in de winterstop van vorig jaar voor FC Twente. Met hem vertrok een stabiele factor, een man die voor rust zorgde. Daarnaast ging ook technisch manager Marcel Keizer weg, om trainer te worden van FC Emmen en later weer terug te keren als trainer.

Ard de Graaf werd de nieuwe algemeen directeur en Henry van der Vegt kreeg de nieuwe functie van technisch directeur. Toeval of niet, de aanwinsten van afgelopen zomer en afgelopen winter sloegen aanmerkelijk minder aan dan die van de voorgaande seizoenen.

Begin 2015 raakte Cambuur smaakmaker Albert Rúsnak kwijt aan FC Groningen en in de zomer van 2015 gingen nog twee steunpilaren weg. Aanvoerder Mohamed el Makrini koos voor een buitenlands avontuur en de nieuwe aanvoerder Etiënne Reijnen verliet de club al na de eerste wedstrijd van het seizoen. Dit vertrek aan kwaliteit en leiderschap ving de club, met een beperkt budget, niet op.

Het gebrek aan kwaliteit in de selectie wordt dan ook vaak genoemd in een reactie op de degradatie. "Als je het hele seizoen bekijkt, dan denk ik dat er minder kwaliteit was dan andere jaren", zegt keeper Leonard Nienhuis. "Uiteindelijk hebben we niet genoeg kwaliteit op het veld staan als je 18 punten haalt uit 33 wedstrijden", aldus middenvelder Erik Bakker, de huidige aanvoerder.

Extra kwaliteit

In de winterstop vertrok clubtopscorer Bartholomew Ogbeche (negen goals) naar Willem II en dat verlies kon Cambuur niet opvangen. "Ogbeche is een hartstikke goede spits en die heeft in de eerste helft van het seizoen negen goals gemaakt bij een club die onderaan staat", aldus Marcel Keizer. "Dat zegt wat. Dat is een gemis, daar konden we niks aan doen. Dan doe je het met de spelers die je hebt, maar Ogbeche had extra kwaliteit."

"Toen Reijnen na de eerste wedstrijd tegen PEC Zwolle naar FC Groningen vertrok, was duidelijk dat het heel moeilijk zou worden", aldus verslaggever Geert van Tuinen van Omrop Fryslân. "De kwaliteiten waren niet genoeg. Daarnaast ging echt alles mis, niks zat mee. Het feit dat Cambuur dit seizoen geen penalty heeft gehad, zegt wat dat betreft alles."

Jack Byrne baalt na nederlaag van Cambuur

Seizoen in cijfers

Vanaf de start van de competitie was duidelijk dat Cambuur en De Graafschap met elkaar zouden vechten om directe degradatie te ontlopen. De Friezen startten het seizoen nog redelijk met een gelijkspel bij PEC Zwolle (2-2), maar het tweede punt volgde pas in speelronde 6, gevolgd door nog vier remises, en de eerste overwinning kwam pas op 12 december tegen NEC (3-1).

De Friezen sloten het jaar 2015 positief af met een 4-1 zege bij Excelsior en daarmee steeg de ploeg van Henk de Jong even naar de zestiende plaats van de eredivisie. Cambuur kwam met zeven nederlagen op rij echter dramatisch uit de startblokken in 2016 en halverwege februari stonden de Friezen voor het eerst laatste. Daar kwam Cambuur nog even weg, maar vanaf de 27ste tot de laatste speelronde bleef de club hekkensluiter.

Cambuur begon het seizoen met clubman Henk de Jong, die het in de voorgaande jaargang goed had gedaan, aan het roer. Ondanks de matige prestaties in de eerste helft van het seizoen wordt niet hij, zoals vaak gebeurt, maar de assistent-trainer geslachtofferd. Assistent-trainer Sandor van der Heide moest vertrekken. De Jong werd niet gekend in de maatregel en het vertrouwen tussen bestuur en de Jong loopt daarmee een flinke deuk op.

"De directie vond dat De Jong beter in zijn kracht moest komen", aldus Geert van Tuinen van Omrop Fryslân. "Ik vraag me me nog steeds af wat de echte reden was. Het heeft Henk de Jong gebroken, dat is duidelijk, en uiteindelijk heeft hij de handdoek geworpen."

Tij niet te keren

Na vijf opeenvolgende nederlagen na de winterstop trekt Henk de Jong zijn conclusies. Hij mist het heilige vuur bij zijn spelers en De Jong denkt niet dat hij de juiste man is om dat vuur nog op te poken. Zijn assistenten Sipke Hulshoff, Jan Bruin en Arne Slot nemen tijdelijk de honneurs waar en Marcel Keizer keert terug om het seizoen af te maken.

Marcel Keizer, trainer van Cambuur

Onder Keizers leiding springt Cambuur door een zege op PEC Zwolle (1-0) even naar de zeventiende plaats, maar ook de nieuwe trainer kan het tij niet keren en De Graafschap pakt wel punten. De trainerswissel pakt met de degradatie achteraf niet goed uit, maar daar wil Nienhuis zich niet achter verschuilen. "Ik vind dat we mooie jaren met Henk hebben gehad en dat Marcel het goed heeft opgepakt met ons. Hem kan je niks verwijten."

Wat nu?

Wat nu met Cambuur in de eerste divisie? "Cambuur is een club die onder in de eredivisie speelt en boven in de Jupiler League", aldus Keizer, die ook volgend seizoen trainer is van de Friezen. "Dus moeten we boven in de Jupiler League spelen volgend seizoen."

Aanvoerder Erik Bakker meent dat een nieuw stadion in Leeuwarden essentieel is om van SC Cambuur een stabiele eredivisieclub te maken. "Een nieuw stadion is nodig, anders zit dat er niet in. Als het even tegenzit, degradeer je dan weer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl