Gouverneur Padilla van Puerto Rico zegt dat het eiland z'n leningen niet meer kan terugbetalen
NOS Nieuws

Puerto Rico op rand van faillissement

Puerto Rico staat financieel gezien op de rand van de afgrond. Gouverneur Padilla zegt dat het Caribische eiland niet meer aan z'n betalingsverplichtingen kan voldoen.

Padilla weigert een lening van 370 miljoen dollar af te lossen, omdat volgens hem dan de basisvoorzieningen voor de 3,5 miljoen bewoners van het eiland in gevaar komen. Puerto Rico hoort bij de VS.

Ook vorig jaar weigerde de gouverneur al eens een lening af te lossen. In juli komt er weer een deadline aan, van een lening van 1 miljard dollar.

Autonoom

De totale schuldenlast van Puerto Rico is ruim 70 miljard dollar. Het eiland vindt dat het Amerikaanse Congres moet helpen. Maar omdat het een autonoom gebied is en geen Amerikaanse staat, kan het maar beperkt beroep doen op financiële steun uit Washington.

De economische problemen op het Caribische eiland begonnen ruim tien jaar geleden. Het Congres besloot toen om een aantal belastingvoordelen te schrappen waar Puerto Rico tot dan toe flink van profiteerde. Dankzij deze belastingvoordelen was het eiland tot dan toe aantrekkelijk geweest voor farmaceuten, om zich op Puerto Rico te vestigen.

Daarna moesten de opeenvolgende regeringen flink lenen om de ontstane gaten in de begrotingen te dichten. Dat zorgde voor een neerwaartse financiële spiraal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl