Osama bin Laden
NOS NieuwsAangepast

CIA beleeft vijf jaar later opnieuw dood van Bin Laden

De CIA heeft de operatie waarbij Osama bin Laden werd gedood, precies vijf jaar geleden, via Twitter herbeleefd. De Amerikaanse geheime dienst verstuurde afgelopen nacht meerdere tweets met het verloop van de actie tegen de oprichter en oud-leider van terreurorganisatie al-Qaida.

Op 2 mei 2011 werd Bin Laden door de Amerikanen gedood in een huis vlak bij de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Hij verbleef in een villa van twee verdiepingen in Abbottabad, een legerplaats in het noordwesten van Pakistan. De terrorist werd tijdens een vuurgevecht twee keer in zijn hoofd geschoten door Amerikaanse militairen die het huis waren binnengedrongen.

Na de inval werd het lijk van Bin Laden meegenomen naar buurland Afghanistan. Daar werd de identiteit van Bin Laden bevestigd. Een paar uur na de inval maakte de Amerikaanse president Obama het nieuws wereldkundig.

Obama zei dat de veiligheidsdiensten Bin Laden in augustus 2010 op het spoor waren gekomen. Pas een week voor de operatie in Abbottabad was duidelijk geworden waar de terroristenleider zich precies bevond en werd de actie op touw gezet.

Bin Laden was tot zijn dood de meest gezochte terrorist ter wereld. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001 waarbij twee gekaapte vliegtuigen in het World Trade Center vlogen en een in het Pentagon. Een vierde gekaapt toestel stortte neer in de buurt van Shanksville in Pennsylvania.

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in het World Trade Center in New York

De voormalige al-Qaida-leider wordt ook verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika eind jaren 90 en een aanslag op een Amerikaans marineschip in 2000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl