De HappyHier-app
NOS Nieuws

Universiteit Wageningen onderzoekt waar we gelukkig zijn

Hoe voel je je op je werk? Hoe gelukkig ben je in een park? Wat ervaar je op een druk kruispunt? Onderzoekers van de universiteit van Wageningen willen het weten. Om die vragen te beantwoorden roepen ze de hulp in van het publiek, met de app HappyHier.

Op de app kunnen deelnemers een paar keer per dag een korte vragenlijst beantwoorden waarmee ze aangeven hoe gelukkig ze zijn op de plek waar ze zich bevinden. Die gegevens worden niet alleen gebruikt voor onderzoek, maar geven de deelnemers ook inzicht in waar en wanneer ze gelukkig zijn.

"We weten dat geluk afhangt van verschillende factoren", lichtte onderzoeker Hans Farjon toe in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. "We vragen daarom bijvoorbeeld ook naar de omstandigheden op dat moment. Is de deelnemer binnen of buiten? Is hij alleen of met anderen? Dat willen we weten."

Stedenbouwkundigen

Met de informatie kunnen overheden en bedrijven inzicht krijgen in welke factoren zorgen voor een gelukkige leefomgeving. Zo zouden stedenbouwkundigen rekening kunnen gaan houden met de gevoelens die bepaalde plaatsen opwekken.

De HappyHier-app is te downloaden in de App Store van Apple en de Play Store van Google. Het onderzoek loopt tot eind deze maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl