NOS Nieuws

Roamingkosten omlaag: meivakantie iets goedkoper

Vakantiegangers moeten nog één zomer attent zijn op de extra kosten voor mobiel bellen en internetten in andere EU-landen. Volgend jaar komt een einde aan de zogenoemde roamingkosten, maar vandaag zijn de tarieven alvast omlaaggegaan.

Er zit voortaan een maximum aan de kosten die telecomaanbieders in rekening mogen brengen. Per minuut mogen die niet meer zijn dan 5 eurocent. Voor een sms is dat 2 cent en voor 1 MB 5 cent.

De maatregel is het voorlopige resultaat van een politieke strijd waar de vroegere Eurocommissaris Neelie Kroes jarenlang het gezicht van was. Volgens Kroes en consumentenorganisaties verrijkten de providers zich ten kosten van hun klanten.

Voordeel

De providers gaven zich niet snel gewonnen en verzetten zich hevig. Ze beriepen zich op de kosten die ze moeten maken om klanten van andere aanbieder op hun netwerk toe te laten.

Uiteindelijk valt de strijd in het voordeel van de gebruikers uit. Vanaf 15 juni volgend jaar kunnen ze in elk van de 28 EU-lidstaten net zo bellen, sms-en en internetten als thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl