Marcel Keizer en Jamiro Monteiro
NOS Voetbal

Marcel Keizer: het interesseert me niet wat iedereen zegt

Trainer Marcel Keizer moest verlossing brengen in Leeuwarden, maar het enige waar Cambuur van verlost lijkt te worden is de plek in de eredivisie. De ploeg mag zondag niet verliezen van PSV om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Volgens velen kunnen ze het bij Cambuur wel vergeten, maar daar wil Keizer niks van weten: het interesseert me niet wat iedereen zegt.

In februari nam de 47-jarige Noord-Hollander de trainersrol over van de opgestapte Henk de Jong, in de hoop het tij te kunnen keren. Dat lukt vooralsnog niet. Onder Keizer speelde Cambuur negen duels, waarvan slechts één werd gewonnen.

Maximum

“Wat de mensen en spelers binnen de club zeggen, dát interesseert me”, zegt Keizer. “Wij zijn sportmensen. En ook al geven ze ons één procent kans, dan gaan we voor die procent. Ik vrees niet voor een 5-0 of 6-0 scenario.”

Vorige week nog liep de ploeg tegen Willem II een flinke mentale tik op. Cambuur ging in eigen huis vol voor de winst, maar kwam niet verder dan een gelijkspel. “Dat valt dan niet mee… Godsamme zeg”, baalt Keizer. “Maar we kunnen elkaar niets verwijten. De laatste tijd is te zien dat we op ons maximum spelen en dat is blijkbaar niet genoeg. Dan is de plek waar we staan, denk ik terecht.”

Teleurstelling bij keeper Leonard Nienhuis

Onderkant eredivisie, bovenkant Jupiler

Degradatie zou een ‘kleine ramp’ betekenen voor Cambuur. “Tuurlijk”, zegt Keizer. “Je verliest belangstelling, misschien wat sponsoren... We moeten de club bij elkaar zien te houden.”

De laatste keer dat de club naar de eerste divisie degradeerde, kostte het Cambuur dertien jaar om terug naar het hoogste niveau te promoveren. “Of we het seizoen erop weer in de Eredivisie meedoen, weet ik dus niet. Dat hangt ook af van het budget. Maar ik vind wel dat we in ieder geval bij de eerste drie van de Jupiler moeten eindigen en binnen een aantal jaar terug moeten zijn in de Eredivisie. Zo’n club zijn wij ook: onderkant eredivisie, bovenkant Jupiler League.”

'Het is hier leuker dan bij andere clubs'

Zijn volle neef Piet Keizer staat bekend als ‘de man van Ajax’, en ook Marcel kan het wellicht nog schoppen tot clubicoon. Hoewel hij nu als coach langs de kant staat, rende Marcel Keizer tussen 1989 en 1998 zélf in het geel-blauwe tenue over het veld. Keizer speelde bijna 300 wedstrijden voor Cambuur en was afgelopen seizoen bovendien technisch manager van de club.

“Cambuur is gewoon een prachtige club waar veel emotie in zit”, zegt Marcel. “Het is hier echt leuker dan bij andere clubs. Nu gaat het slechter en krijg je even wat kritiek, maar als het goed gaat is het hier nog beter. Cambuur zit in mijn hart.”

Het moet zondag dus tegen PSV gebeuren. Neef Piet Keizer heeft nog niet gebeld om te vragen of Marcel extra zijn best wil doen, zodat de titelkansen van Ajax vergroot worden. “Nee, dat heeft ‘ie niet en dat is niet nodig ook”, lacht Keizer. “We hebben motivatie genoeg.”

Marcel Keizer en zijn assistent Jan Bruin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl