Amerikaans vliegdekschip USS John C. Stennis
NOS Nieuws

Vliegdekschip VS niet welkom in haven Hongkong

China weigert het Amerikaanse vliegdekschip USS Stennis toegang tot de haven van Hongkong, heeft het Pentagon bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft het vliegdekschip in het verleden regelmatig de haven van de Chinese stad bezocht.

Peking heeft geen reden gegeven voor het weigeren van de Stennis, maar beperkte zich tot het commentaar dat een bezoek "niet goed uitkomt". Overigens ligt er op dit moment al een ander Amerikaanse oorlogsschip in de haven van Hongkong.

Claims

De Stennis patrouilleert in de Zuid-Chinese Zee, een regio waar China steeds meer territorium claimt. Met de militaire manoeuvre wil de Amerikaanse marine onderstrepen dat Peking niet mag tornen aan de vrijheid van scheepvaart.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter wees hier al eens op tijdens een bliksembezoek aan het vliegdekschip, medio april.

Peking heeft te kennen gegeven dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio leidt tot spanningen. De buurlanden en ook de VS verwijten China juist de spanning op te voeren door eilanden op te spuiten in de Zuid-Chinese Zee en daar militaire faciliteiten op te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl