Larven van de Aedes aegypti, de mug die zika kan overbrengen
NOS Nieuws

VS geeft toestemming voor snelle zika-test

De Amerikaanse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de invoering van een commerciële zika-test. Artsen in het hele land krijgen nu snel de beschikking over de test om snel te kunnen nagaan of patiënten het zika-virus hebben opgelopen.

Tot dusver kon het bloed van patiënten alleen via een stroperige procedure en een handvol Amerikaanse overheidslaboratoria worden getest en liet de uitslag drie weken op zich wachten. De nieuwe test geeft veel sneller uitsluitsel, vooral als de bloedmonsters in de nabije toekomst in tientallen laboratoria in de VS en Puerto Rico kunnen worden onderzocht.

Hersenaandoeningen

Eerder deze maand concludeerde het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC dat een zika-virusinfectie kan leiden tot microcefalie en andere hersenaandoeningen bij ongeboren baby's. Het virus wordt verspreid door een mug, maar kan ook via seksueel contact worden overgebracht.

Het virus verspreidt zich snel in Latijns-Amerika. Ook de VS heeft al 426 geregistreerde gevallen van zika-infecties.

Gisteren is de eerste zika-dode gevallen in Puerto Rico, een eilandstaat die officieel geen deel uitmaakt van de VS, maar wiens burgers visumvrij naar de VS mogen reizen. Puerto Rico telt al ruim 700 zika-infecties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl