NOS Nieuws

'Weer incident tussen VS en Russische luchtmacht'

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft een gevaarlijke manoeuvre uitgehaald bij een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, zeggen medewerkers van het Amerikaanse leger tegen de nieuwszender CNN.

Het incident gebeurde in internationaal luchtruim boven de Oostzee. De Su-27-straaljager vloog naar het Amerikaanse RC-135-verkenningsvliegtuig toe. Op een afstand van enkele tientallen meters voerde het Russische toestel een zogenoemde 'barrel roll' uit, waarbij de Russen op hun kop om de Amerikanen heen draaiden.

Meer incidenten

Er zijn de laatste tijd vaker incidenten tussen het Russische en het Amerikaanse leger in het Oostzee-gebied. Zo voerde een Russische straaljager op 14 april een vergelijkbare manoeuvre uit bij een Amerikaans verkenningsvliegtuig.

Een dag eerder scheerden twee Russische gevechtsvliegtuigen langs een Amerikaans oorlogsschip. Ook dat gebeurde in internationaal gebied.

De Amerikanen zijn actief in het gebied om Noord- en Oost-Europese NAVO-lidstaten militair te ondersteunen. De Russen zien dit als provocatie, omdat het Amerikaanse leger in hun buurt komt. Zo zijn Amerikaanse militairen en Amerikaans materieel gestationeerd in buurlanden van Rusland en vinden er militaire oefeningen plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl