Het verwoeste interieur van de AzG-kliniek in Kunduz
NOS Nieuws

AzG: straffen bombarderende militairen VS te mild

De straf voor de Amerikaanse militairen die betrokken waren bij het bombardement van een kliniek van Artsen zonder Grenzen is te mild. Dat zegt de hulporganisatie AzG in een reactie op het besluit van het Pentagon om de betrokken militairen niet te vervolgen, maar alleen te schorsen.

"De administratieve sancties zijn helemaal niet in verhouding tot de vernietiging van een beschermde medische structuur, de dood van 42 mensen, de verwonding van tientallen mensen en het volledige verlies van cruciale medische diensten voor honderdduizend mensen", stelt Artsen zonder Grenzen in een reactie.

Volgens AzG stuurt de VS een verkeerd signaal naar de strijdende partijen in Afghanistan, omdat het toekomstige schendingen van het oorlogsrecht niet zou voorkomen.

Vergissing

Een Amerikaanse generaal lichtte vandaag op een persconferentie een nieuw onderzoek van het Pentagon naar de luchtaanval in oktober toe. Hij onderstreepte de al eerder getrokken conclusie dat het ging om een vergissing.

Artsen zonder Grenzen neemt daar echter geen genoegen mee. "Het was een slecht gecoördineerde militaire operatie, in een druk bevolkt stedelijk gebied, waarbij de Amerikaanse troepen het nalieten om de regels voor oorlog te volgen", zegt voorzitter Nicolai. "Als we het relaas van de VS erop naslaan, is het onbegrijpelijk dat de aanval niet werd afgeblazen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl