Franse Joden spelen petanque in Jeruzalem
NOS Nieuws

Franse Joden spelen petanque in hartje Tel Aviv

De chique Rothschild Boulevard in hartje Tel Aviv. Een groepje mannen en vrouwen speelt jeu de boules, of zoals ze zelf zeggen: petanque. Want dit zijn Fransen. Sommigen wonen al langer in Israël, maar de meesten nog niet zo heel lang.

Want steeds meer Franse Joden trekken naar Israël. De afgelopen drie jaar waren het er zo'n 20.000. Ze voelen zich onveilig door toenemend antisemitisme in Frankrijk. Zomaar rondlopen met een keppeltje in Parijs, dat durven velen niet meer. Israël lijkt, ondanks de aanslagen daar, een veiliger thuis. En dus neemt de emigratie naar Israël, de aliyah of alia, toe.

Een van de petanque-spelers woont sinds vorig jaar in Tel Aviv om te genieten van zijn "pensioen met zonneschijn", zoals hij het zelf zegt.

Franse Joden vinden in Israël een veiliger thuis

Veel Fransen vinden het in het moederland letterlijk en figuurlijk te koud, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten. Ze zien het antisemitisme toenemen en vinden dat de regering in Parijs daar te weinig tegen doet.

Leo Ansellam ondervond het aan den lijve. Hij zette zijn auto neer op een plek waar het iemand niet beviel. Ansellam werd voor Jood uitgemaakt en kreeg ook klappen. Hij raakte gewond aan zijn hand en moest twee keer geopereerd worden. De verdachte kon worden geïdentificeerd, maar werd niet vervolgd.

Voor Ansellam was het de druppel. Hij emigreerde naar Israël. Aliyah is niet iets wat iedereen zich makkelijk kan veroorloven, want het leven in Israël is duur en de lonen zijn laag. Ansellam hield daarom zijn bedrijf in Frankrijk aan.

Moslims

De aanslagen van vorig jaar in Parijs door radicale moslims hebben het klimaat verder doen verslechteren. "Eerst Parijs, daarna Brussel. Rotterdam is de volgende stad, bereid je er op voor", zegt een Franse Jood op straat in Tel Aviv.

De toevloed van Franse Joden leidt tot drukte op de Ulpan, de taalschool voor nieuwe migranten. Hebreeuws is geen gemakkelijke taal, zeker niet als je al wat ouder bent. Voor Marilyne Haouzi went het langzaam. "Ik begin nu Hebreeuws te praten, in de taxi, in winkels."

Ze denkt dat de uittocht van Joden uit Europa zal aanhouden. Ze vertrekken ironisch genoeg vanwege de vele moslims in eigen land naar een land met nog veel meer moslims in de buurt. "De regio is onzekerder, maar toch voelt het hier veiliger, hoe paradoxaal dat ook klinkt", zegt Haouzi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl