Europese bijeenkomst in Rotterdam begin dit jaar over circulaire economie

Economische groei in Europa sterker dan verwacht

De economie in de eurozone trekt stevig aan. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de economie met 0,6 procent, het dubbele van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de groei 1,6 procent, meldt Eurostat, het Europees statistiekbedrijf. De groei is sterker dan economen hadden verwacht.

Eurostat verstrekt geen afzonderlijke groeicijfers van de eurolanden, maar Frankrijk en Spanje verrasten zelf met een groei van respectievelijk een half en 0,8 procent. Het CBS komt op 13 mei met de eerste ramingen van de economische groei in Nederland.

Werkloosheid

In het spoor van de aantrekkende economie gaat het met de werkloosheid ook de goede kant op. Het aantal werklozen in de eurolanden daalde in maart met 226.000 naar 16,4 miljoen mensen. Dat zijn er bijna 1,5 miljoen minder dan een jaar geleden.

Duitsland heeft met 4,2 procent de laagste werkloosheid van de eurozone. Spanje en Griekenland staan nog steeds bovenaan met 20,4 en 24,4 procent werklozen. In Nederland bedraagt het werkloosheidspercentage in de maand maart 6,4 procent van de beroepsbevolking. Dat komt neer op 574.000 mensen die zonder werk zitten en op zoek zijn naar een baan.

Prijzen

De olie- en energieprijzen blijven druk zetten op de prijzen in de eurozone. In april werden goederen en dienst 0,2 procent goedkoper. In maart lag de inflatie nog op nul procent.

Het prijspeil zonder de veranderlijke energie- en voedselprijzen lag in april op 0,8 procent, een daling van 0,2 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatiepeil van onder maar dicht bij de twee procent.

Met de rente op nul en een omvangrijk stimuleringsprogramma probeert de ECB de inflatie op te krikken, maar dat heeft door de lage olieprijzen nog weinig effect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl