Wilfried de Jong
NOS Nieuws

Het grote Wie-Moet-Zomergasten-Presenteren-Spel begint weer

Wilfried de Jong stopt met het presenteren van Zomergasten, zo werd vanochtend bekend. Hij heeft het programma drie seizoenen gespresenteerd. De Jong wil zich weer gaan toeleggen op het zelf maken van programma's. "Dingen die helemaal uit mezelf komen."

En dus kan het grote Wie-Moet-Zomergasten-Presenteren-Spel weer beginnen. Want het VPRO-programma waarin gasten aan de hand van tv-fragmenten hun favoriete kijkavond samenstellen, bestaat al sinds 1988, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding. Op Twitter werden vanochtend tal van namen van mogelijke presentatoren genoemd. Naast het becommentariëren van de gasten, is het speculeren op de nieuwe presentator door de jaren heen een geliefd tijdverdrijf gebleken.

Onder de namen die genoemd worden zijn veel bekende gezichten, zoals Herman van der Zandt, Theo Maassen en Twan Huijs. Maar ook misschien wat minder voor de hand liggende presentatoren als RTL'er Wilfred Genee en Ruben Terlou (Langs de oevers van de Yangtze).

Sommigen zouden Maxim Hartman wel verfrissend vinden. Hij zegt geheel in zijn eigen stijl al benaderd te zijn door de VPRO.

Een aantal mensen zegt dat Wim Brands, die onlangs overleed en voor de VPRO een boekenprogramma presenteerde, een uitstekende opvolger zou zijn geweest.

Zomergasten gaat dit jaar zijn 29ste seizoen in. Het programma begon in 1988 om in de stille zomermaanden toch met een spraakmakend programma te kunnen komen. De eerste acht jaar was Peter van Ingen de presentator. Daarna volgden twaalf anderen van wie de meesten het maar een seizoen volhielden.

Presentatoren Zomergasten (bron VPRO)

Peter van Ingen1988-1995
Freek de Jonge1996
Wim T. Schippers1997
Hanneke Groenteman1998
Adriaan van Dis1999-2002
Joost Zwagerman2003-2004
Connie Palmen2005
Joris Luyendijk2006-2007
Bas Heijne2008
Margriet van der Linden2009
Jelle Brandt Corstius 2010-2011
Jan Leyers 2012
Wilfried de Jong2013-2015

Veel mensen vinden dat bovenstaand rijtje met een vrouw moet worden aangevuld. Van de dertien presentatoren waren er maar drie vrouw: Hanneke Groenteman, Connie Palmen en Margriet van der Linden.

Onder de vrouwelijke 'kandidaten' die worden genoemd, zijn Eva Jinek, Femke Halsema en radiomaakster Petra Possel. Een terugkeer van Hanneke Groenteman wordt ook als mogelijkheid gezien.

Wie het wordt, blijft nog even onduidelijk. Bij de VPRO willen ze de knoop wel snel doorhakken, maar vandaag komt er in ieder geval nog geen witte rook. Een woordvoerder zegt dat er gesprekken worden gevoerd met mogelijke kandidaten, maar namen worden natuurlijk niet genoemd.

Of de nieuwe presentator nog betrokken wordt, bij de keus van de gasten voor dit jaar kan de VPRO-woordvoerder niet zeggen.

Niet alleen de presentator is een geliefd onderwerp van discussie, wie er in Zomergasten zit, trekt ook altijd veel aandacht, maar dat wil niet zeggen dat we er ook massaal voor thuis blijven. In kleine kring, met name bij linkse en liberale intellectuelen, is het programma geliefd en populair, maar tot torenhoge kijkcijfers leidt dat nooit.

Het aantal varieert altijd enorm met de gast. Naar de aflevering van vorig jaar met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb keken 789.000 mensen. Schrijver Peter Buwalda wist niet meer dan 274.000 kijkers te boeien.

Dat niet iedereen zich druk maakt om Zomergasten bleek ook vanochtend weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl