Aleppo na een aanval
NOS NieuwsAangepast

Aleppo opnieuw onder vuur, bestand voortdurend geschonden

Aleppo, in het noorden van Syrië, ligt opnieuw onder vuur. Vanochtend waren er weer luchtaanvallen. Er zou onder meer een kliniek zijn geraakt in een deel van Aleppo dat in handen is van rebellen. In een ander stadsdeel, waar troepen van president Assad de baas zijn, zouden de rebellen een moskee hebben bestookt, net na het vrijdaggebed toen gelovigen naar buiten kwamen.

In een week tijd zijn zeker 200 burgers in in de stad gedood, meldt het Observatorium voor de mensenrechten in Londen. Het merendeel van hen woonde in rebellengebied, maar ook in het deel van Aleppo dat in handen is van de regering zijn burgers om het leven gekomen.

Het hoofd Mensenrechten van de VN is heel somber over de ontwikkelingen in Syrië. Zeid Ra'ad al-Husein zegt dat het geweld in Syrië weer bijna terug is op het oude niveau. "Ik durf er niet aan te denken hoeveel verschrikkingen Syrië nog te wachten staan."

Zeid zegt dat alle partijen in het conflict een afgrijselijke minachting hebben voor het leven van burgers.

Eerbetoon aan kinderarts

Bij de luchtaanval gisteren op een ziekenhuis in Aleppo is ook een kinderarts om het leven gekomen. Muhammed Moaz was een van de laatste kinderartsen die nog in het gebied actief waren.

Een van zijn collega's heeft op Facebook een pagina geopend om de gedode arts een eerbetoon te brengen. Dat is door meer dan 20.000 mensen getekend, meldt de BBC.

Moaz werkte in het ziekenhuis sinds 2013. "Hij hield van zijn land en van zijn stad. Hij peinsde er niet over om te vertrekken", zei een andere arts.

De arts die bij bij een luchtaanval werd gedood in Aleppo

In Syrië geldt officieel een staakt-het-vuren en in Genève wordt gepraat over vrede. Maar het bestand wordt voortdurend geschonden en in Zwitserland willen de strijdende partijen niet met elkaar aan tafel zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl