NOS Nieuws

Veel jeugdhulp in Groningen door opeenstapeling van problemen

Dat in delen van de provincie Groningen zoveel kinderen jeugdhulp krijgen is te verklaren doordat de regio een opeenstapeling van problemen kent. Er leven relatief veel mensen in armoede. Ze hebben gemiddeld genomen een lage opleiding, een beperkt sociaal netwerk en daardoor ook weinig kansen om zich te ontwikkelen. Dat zegt Grietje Kalfsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is directeur van de RIGG, de instelling die zorg inkoopt voor de 23 gemeenten in Groningen.

Kalfsbeek reageert op het nieuws dat een op de tien kinderen volgens cijfers van het CBS jeugdhulp krijgt. In Noordoost-Groningen is dat aantal relatief het hoogst. In sommige gemeenten loopt een op de zes jongeren bij de jeugdhulp.

Groningen scoort al jaren hoger dan andere regio's.

Grietje Kalfsbeek, directeur RIGG

Volgens haar leidt de slechte economische situatie van de regio al van generatie op generatie tot problemen. "Het gebruik van jeugdhulp is in de provincie Groningen historisch al heel hoog." Er worden relatief veel kinderen geboren met een verstandelijke beperking of een handicap. Dat aantal is altijd al groot geweest hier, aldus Kalfsbeek.

Het geldt ook voor de GGZ, kinderen die een behandeling krijgen. En er zijn veel kinderen die provinciale jeugdhulp krijgen, zoals opvoedingsondersteuning. "Als je dat optelt dan scoort Groningen hoger dan andere regio's. Dat is al jaren zo."

Krimpregio

De slechte economisch situatie en de problemen die dat met zich meebrengt, maken volgens Kalfsbeek dat de opvoeding voor veel ouders niet zo gemakkelijk is. Ze komen eerder in een uitzichtloze situatie en daar worden kinderen de dupe van.

Dat Groningen een krimpregio is, helpt volgens haar ook niet. Het aantal bewoners loopt terug, waardoor het aantal gezinnen met jonge kinderen afneemt. Wat daarvan het precieze effect is, moet volgens haar nog worden onderzocht.

Kalfsbeek hoopt wel dat de nieuwe Jeugdwet die vorig jaar van kracht werd helpt om de situatie te verbeteren. Basis- en wijkteams moeten kinderen eerder in beeld krijgen zodat er eerder hulp en ondersteuning kan worden geboden. Dat moet voorkomen dat problemen oplopen en zware trajecten nodig zijn.

Veel jongeren zijn met een paar gesprekken al weer flink op weg te helpen.

Wethouder Harald Bouman, Eemsmond

Wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond is hoopvol dat dat lukt. De nieuwe Jeugdwet helpt volgens hem om problemen goed in beeld te brengen. Hij constateert ook dat lang niet alle jongeren zware hulp nodig hebben. "Veel jongeren zijn met een paar gesprekken al weer flink op weg te helpen."

Google

Daarnaast zijn er ook ernstige gevallen, waarbij jongeren verslaafd raken en ernstige gedragsproblemen hebben. Jongeren in Eemsmond worden volgens hem vaker geconfronteerd met schulden en huwelijksproblemen van hun ouders. Ook onzekerheid door de aardbevingen in het gebied speelt mee. "Met een issue kan je nog wel omgaan, met twee misschien ook wel, maar als er meer speelt wordt het lastig om de boel goed op orde te houden."

Toch is het volgens Bouman in de Eemsmond niet alleen kommer en kwel. Volgens hem gaat het economisch in het gebied weer wat beter, onder meer doordat Google in de regio een groot datecenter bouwt. "Er komen steeds meer bedrijven deze kant op. Dat legt een basis om te voorkomen dat zoveel Groningse jongeren bij de jeugdhulp terechtkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl