De Kennewick Man
NOS Nieuws

Beroemd indianenskelet herbegraven

Indianenstammen hebben eindelijk hun zin: de Kennewick Man krijgt zijn rust. Een van de oudste menselijke skeletten uit Amerika zal namelijk worden herbegraven.

De Kennewick Man werd in 1996 per toeval gevonden bij een rivier in de staat Washington. De vinder dacht in eerste instantie dat hij een moordslachtoffer had gevonden, maar het skelet bleek bijna 9000 jaar oud.

Voor wetenschappers is het skelet belangrijk, omdat het veel vertelt over de eerste bewoners van het continent. Indianenstammen protesteerden echter, omdat ze 'de Aloude' zijn rust gunnen.

Reconstructie van de schedel van de Kennewick Man

Het geruzie tussen wetenschappers en indianen hield twintig jaar lang aan. Het leek in eerste instantie beslecht in het voordeel van de onderzoekers, omdat het uiterlijk van de Kennewick Man Aziatische trekjes zou hebben. Daarmee verviel de claim van de Amerikaanse stammen.

Het skelet werd onderzocht en grondig gescand. Ook werden er replica's gemaakt van de belangrijkste botten en een speerpunt die uit de heup van het skelet stak.

Nieuw dna-onderzoek wees enkele jaren later echter uit dat de Kennewick Man wel degelijk verwant was aan de moderne indianen. Meerdere stammen verzochten daarom het skelet over te dragen.

Geheim

Het Amerikaanse leger, eigenaar van de botten omdat die op militair terrein waren gevonden, stemt nu in met het verzoek. Er wordt nu gekeken welke stam het meeste recht heeft op het skelet.

Enkele stammen zijn van plan een gezamenlijke claim in te dienen. Tot die tijd blijft het skelet in het depot van een museum in Seattle liggen. De uiteindelijke begraafplaats van de Kennewick Man zal geheim blijven, zodat zijn grafrust niet opnieuw verstoord kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl