Leden van de Eurogroep aan het begin van een eerder overleg
NOS Nieuws

Alsnog gesprek over Europese steun aan Griekenland

De Eurogroep en Griekenland houden over anderhalve week alsnog een overleg over een derde reddingspakket aan het land. Volgens de woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem komen de ministers van Financiën van de eurozone op 9 mei bij elkaar.

Eerder deze week werd het overleg nog afgeblazen omdat er meer tijd nodig was om het overleg voor te bereiden.

Bronnen in de Griekse regering zeiden dat premier Tsipras eigenlijk een top van de Europese regeringsleiders wilde om het steunpakket te bespreken, en de bezuinigingsmaatregelen die de Grieken in ruil daarvoor zouden moeten uitvoeren. Maar het verzoek voor zo'n top op het hoogste niveau is afgewezen door EU-president Tusk.

99 procent zeker

De Eurogroep en het IMF willen dat Griekenland extra bezuinigt voordat het steunprogramma verder gaat, maar dat brengt premier Tsipras in een lastig parket. Hij heeft beloofd niet verder te bezuinigen en omdat hij maar een kleine meerderheid in het Griekse parlement heeft is zijn speelruimte beperkt.

Toch zegt de Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici er voor 99 procent zeker van te zijn dat de Eurogroep en Griekenland uit de onderhandelingen gaan komen.

Afgelopen zomer heeft Europa aan Griekenland een derde reddingspakket van 86 miljard euro toegezegd. Een deel daarvan is al uitbetaald. Nu moet er een besluit worden genomen over een betaling van 5 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl