VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien
NOS Nieuws

VN-noodhulpcoördinator: de wereld moet zich schamen over Syrië

De wereld moet zich schamen over wat er in Syrië gebeurt. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Stephen O'Brien gezegd tegen de VN-Veiligheidsraad.

Ondanks de grotere toevoer van humanitaire hulp, lijden er nog steeds veel mensen honger in Syrië. Ook krijgen veel mensen volgens O'Brien geen medische hulp. "We moeten ons schamen voor de menselijke tol die vijf jaar zinloos vechten heeft geëist."

Genève

Hij vraagt alle strijdende partijen om ongehinderd humanitaire hulp toe te laten. Daarnaast heeft hij de VN-Veiligheidsraad gevraagd om door te pakken bij de vredesonderhandelingen in Genève.

"De Syriërs kunnen het zich niet veroorloven om de situatie weer verder achteruit te zien gaan", waarschuwde O'Brien. Daarnaast uitte hij kritiek op de Syrische overheid. "Ze verwijderen medicijnen uit de hulpkonvooien. Dat is onmenselijk en in strijd met de mensenrechten."

Assad

Ook waarschuwde hij de regering van president Assad dat "al het leed en ieder onnodig verloren mensenleven bestraft zal worden als het vechten voorbij is".

Volgens O'Brien heeft het Wereld Voedsel Programma ruim vier miljoen mensen voorzien van eten. Daarnaast hebben konvooien met hulp van de VN zo'n 778.000 mensen bereikt in belegerde gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl