Simon Yates werd in 2013 nog wereldkampioen puntenkoers op de baan

Positieve dopingtest wielrenner Simon Yates

Wielrenner Simon Yates heeft in maart een positieve dopingtest ingeleverd. Zijn ploeg Orica-GreenEdge bevestigt dat bij de 23-jarige Brit het middel terbutaline is gevonden.

De test werd afgenomen tijdens de Franse rittenkoers Parijs-Nice, waar Yates zevende werd in het eindklassement.

De UCI laat weten de zaak te onderzoeken, maar dat een positieve test op dit middel niet automatisch een (voorlopige) schorsing betekent.

Yates is een beloftevolle ronderenner, die ook op de baan uit de voeten kan. In 2013 werd hij nog wereldkampioen puntenkoers op de baan. Dit seizoen heeft hij onder meer zijn pijlen gericht op de olympische wegwedstrijd in Rio.

Verklaring

Ook zijn ploeg gaat niet over tot een schorsing. "Simon Yates zelf, die het middel kreeg ter behandeling van astmaproblemen, valt niets kwalijk te nemen. De dokter heeft een administratieve fout begaan door de substantie niet op te geven", aldus de verklaring.

Met een doktersverklaring is het gebruik van het middel wel toegestaan. "Het team neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de fout en wil onderstrepen dat het Simon ondersteunt tijdens het proces."

Volgende klap

Het is de volgende klap voor het Britse wielrennen. Afgelopen woensdag stapte Shane Sutton, de technisch directeur van de Britse wielerbond, op. Sutton was al op non-actief gesteld door de bond naar aanleiding van beledigingen richting paralympische atleten en seksistische opmerkingen tegen wielrensters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl