Maan ontdekt bij dwergplaneet Makemake
Astronomen hebben een kleine maan ontdekt bij Makemake, een dwergplaneet in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Het object met een doorsnee van 160 kilometer werd gevonden met de ruimtetelescoop Hubble.
NASA maakte de ontdekking gisteren bekend. Makemake, een dwergplaneet op gemiddeld 7 miljard kilometer afstand van de aarde die is genoemd naar een godheid op Paaseiland, werd zelf pas in 2005 ontdekt. Het is na Pluto het op een na helderste object in de Kuipergordel, een ring van ijsrotsen aan de rand van het zonnestelsel.
Het nieuw gevonden maantje is ruim 1300 keer minder helder dan Makemake. De ontdekking ondersteunt de theorie dat de meeste dwergplaneten een maan hebben. Bij Pluto zijn vijf manen ontdekt en ook Eris en Haumea, twee andere dwergplaneten in de Kuipergordel, hebben minstens één metgezel.
Voor astronomen wordt het nu iets makkelijker om meer te weten te komen over Makemake. De wisselwerking tussen de twee hemellichamen kan meer vertellen over hun dichtheid en samenstelling.
Volgens een eerste schatting draait de maan in zo'n twaalf dagen om Makemake. De dwergplaneet en zijn maan doen ruim 309 jaar over hun baan rond de zon.