Een stapel cocaïne bij een andere drugsvangst
NOS Nieuws

Verdachten mega-drugszaak vrijgesproken

Het Openbaar Ministerie heeft bot gevangen in een van de grootste drugszaken ooit in Nederland. De verdachten die volgens het OM achter een transport van vier ton cocaïne zaten, zijn vandaag vrijgesproken.

De drugs zaten verstopt op een krakkemikkige boot die in de zomer van 2003 strandde in Vlissingen. Aan boord vond de douane 4050 kilo cocaïne, verstopt in verborgen ruimtes. Het was de grootste drugsvondst tot dan toe in Nederland. De straatwaarde bedroeg zo'n 200 miljoen euro.

Een aantal direct betrokkenen, zoals bemanningsleden, werd veroordeeld. Onderzoek naar de opdrachtgevers en financiers van het transport bleef uit door gebrek aan rechercheurs. Tot het OM de zaak zes jaar later toch weer oppakte en nog eens zeven jaar later (eind 2015) voor de rechter bracht.

Voorspelling

De verdachten, onder wie een Amsterdamse vastgoedhandelaar, ontkenden iedere betrokkenheid bij het drugstransport. Volgens hun advocaten heeft het proces onnodig lang op zich laten wachten en waren belangrijke getuigen in de zaak onbetrouwbaar. Zij voorspelden een zeperd voor justitie.

Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van getuigen in de zaak inderdaad niet betrouwbaar genoeg. Verder is er te weinig bewijs. De verdachten zijn daarom alle vier vrijgesproken.

Of het OM de zaak na dertien jaar nog een vervolg geeft door in hoger beroep te gaan, is nog niet bekendgemaakt. Voor een van de mannen had justitie zelf al vrijspraak gevraagd, voor de anderen waren celstraffen geëist van twee tot zes jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl