De ministers Hennis en Dijsselbloem bezoeken Nederlandse militiairen in Mali (eind 2015)
NOS Nieuws

Defensie brengt ademhalingsklachten Mali-veteranen in kaart

Het ministerie van Defensie gaat bekijken of Nederlandse militairen die in Mali zijn geweest, gezondheidsklachten hebben door fijnstof. Aanleiding is recent onderzoek in de VS, dat erop wijst dat Amerikaanse militairen die in droge en stoffige gebieden hebben gediend, vaker ademhalingsklachten hebben.

Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (zeg maar de Arbodienst van Defensie) wil in kaart brengen of en hoe vaak gezondheidsklachten als astma en bronchitis voorkomen bij Nederlandse Mali-veteranen. Het wil onder meer geanonimiseerde gegevens over klachten en medicijngebruik opvragen van legerartsen.

Vakbond

Twee jaar geleden waren er al berichten over fijnstof in Mali. De militaire vakbond AFMP stelde toen dat het verblijf van Nederlanders in het Afrikaanse land moest worden ingekort.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat Mali-veteranen vaker ademhalingsproblemen hebben, maar dat het CEAG preventief in kaart wil brengen hoe het met Nederlandse Mali-veteranen gaat. Het heeft militairen die niet aan het onderzoek willen meewerken, gevraagd om dat te melden.

Er zijn nu zo'n 450 Nederlandse militairen in Mali. Zij maken deel uit van de VN-missie Minusma. De Nederlandse bijdrage loopt tot eind dit jaar. Het kabinet denkt na over verlenging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl