Hotelkamer in Valkenburg waar het meisje werd misbruikt
NOS Nieuws

Cel geëist tegen mannen die betaalde seks hadden met meisje in Valkenburg

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft gevangenisstraffen geëist tussen acht maanden en een jaar tegen drie mannen die worden verdacht van betaalde seks met een meisje van 16 in een hotel in Valkenburg aan de Geul.

In de zogenoemde Valkenburgse zedenzaak zouden de laatste vier verdachten terechtstaan die door het Openbaar Ministerie worden vervolgd, maar de rechtbank heeft de zaak tegen een Belg van 24 om procedurele redenen uitgesteld.

Eisen

In drie andere zaken heeft het Openbaar Ministerie wel eisen geformuleerd. Een 30-jarige verdachte uit Simpelveld hoorde acht maanden tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij heeft een financiële vergoeding getroffen met het slachtoffer, maar kwam niet opdagen bij de rechtszaak. Dat wordt hem aangerekend.

Tegen een 40-jarige verdachte uit Zwolle eiste de officier van justitie tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij heeft toegegeven dat hij met het meisje naar bed is geweest.

De officier van justitie eiste tegen de derde verdachte, een Belg van 33, een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij heeft ontkend dat hij seks heeft gehad met het slachtoffer, maar de officier van justitie gelooft dat niet.

Hotelkamer

In de zedenzaak zijn tientallen mannen vervolgd wegens seks met het meisje. De ontucht met de minderjarige gebeurde onder meer in een hotelkamer in Valkenburg, eind 2014.

De hoofdverdachte in de zaak is de pooier van het meisje, Armin A.. Hij heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen voor het aanzetten tot prostitutie.

80 klanten

Een van de klanten van het meisje was volgens nieuwssite 1Limburg een voormalige groepsleider van Het Keerpunt, een justitiële jeugdinrichting in Cadier en Keer, in Zuid-Limburg. De medewerker leerde Armin A. kennen toen die in de instelling verbleef.

Het OM vermoedt dat het meisje door 80 klanten is misbruikt. In totaal werden in deze zaak vorig jaar al 24 mannen veroordeeld. Ze kregen celstraffen van één dag opgelegd en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur. Twee mannen kregen vijf maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Een man kreeg zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Twee mannen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Schadevergoeding

Eerder vandaag werd bekend dat achttien veroordeelden in de Valkenburgse zedenzaak vrijwillig een schadevergoeding hebben bijeengebracht voor slachtoffer. Advocaten van de mannen en het slachtoffer hebben dat bevestigd tegen de nieuwssite 1Limburg. Het geld wordt gebruikt om onder meer studievertraging en therapie te bekostigen.

De rechtbank legde niet aan alle mannen het betalen van een schadevergoeding op. Daarvoor moest het slachtoffer naar een civiele rechter.

Nu de mannen vrijwillig betalen is de gang naar de civiele rechter van de baan. Hoeveel de mannen hebben betaald, willen de advocaten niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl