NOS Sport

Het besef is er bij Müllenberg en Fontijn: nu moet het gebeuren

Het besef is er bij Müllenberg en Fontijn: nu moet het gebeuren

Het is alweer 24 jaar geleden dat er Nederlandse boksers actief waren op de Olympische Spelen. Daar kan en moet nu verandering in komen. Komend weekend strijden zes Nederlandse boksers in Turkije voor een startbewijs op de Spelen in Rio de Janeiro. En het vertrouwen is groot. Heel groot.

Nouchka Fontijn en Peter Müllerberg zijn de grootste namen in de selectie van bondscoach Hennie van Bemmel, die ervan overtuigd is dat Nederland komende zomer in Brazilië is vertegenwoordigd. "We kunnen nu zeggen: we hebben weer een lichting waar we iets mee kunnen", benadrukt Van Bemmel.

De 28-jarige Müllenberg, strijdend in de categorie tot 81 kilogram, realiseert zich dat de druk hoog is. "De weg naar de Spelen is lang en moeilijk, maar op het moment dat je je kwalificeert is een medaille binnen handbereik. We zijn goed voorbereid, volgens mij. Het moet helemaal goed komen. We voelen dat het ons jaar is en het moet nu gewoon gebeuren."

Nederlandse mannen op OKT boksen

NaamGewichtsklasse
Enrico Lacruztot 60 kilogram
Max van der Pastot 75 kilogram
Peter Müllenbergtot 81 kilogram
Roy Korvingtot 91 kilogram

Ook bij bij 28-jarige Fontijn is er veel zelfvertrouwen te bespeuren. "Ik ben er klaar voor. Alleen moet ik het nog laten zien op het juiste moment en dat is tijdens de kwalificatie. Ik ben beter voorbereid dan ooit. Ik ben fit, geen blessures. En de afgelopen resultaten waren goed..."

Van Bemmel vult Fontijn, die uitkomt in de klasse tot 75 kilogram, nog aan: "Nouchka is absolute wereldtop. Waar ik altijd van smul is de professionaliteit waarmee zij met topsport omgaat. Haar rust is goed. En ze legt zichzelf een doel op waar ze naartoe werkt. Dat is geweldig."

Nederlandse vrouwen op OKT boksen

NaamGewichtsklasse
Alicia Holskentot 51 kilogram
Nouchka Fontijntot 75 kilogram

In 1992 waren Arnold Vanderlyde en Orhan Delibas de laatste Nederlandse boksers die uitkwamen op de Spelen. "Dat is veel te lang geleden", aldus Van Bemmel. "De concurrentie is daarna heel groot geweest. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is daar de grootste oorzaak van. Het boksen is daar ontzettend sterk en het is nu helemaal verdeeld."

Nu is het anders. Nederland staat met Müllenberg en Fontijn goed op de kaart. Van 9 tot en met 17 april moet het gebeuren in het Turkse Samsun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl