Robin van Galen
NOS Sport

Robin van Galen: ik had dit nooit verwacht

Robin van Galen zal zichzelf deze week af en toe eens in de arm knijpen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst won Oranje tot nu toe al zijn poulewedstrijden. Na de drie zeges is plaatsing voor de kwartfinales al zeker en als die wedstrijd gewonnen wordt, gaat de ploeg naar de Olympische Spelen.

Toch wil de bondscoach nog niet denken aan een ticket voor de Spelen. "Dat is een beetje te voorbarig, maar we liggen wel lekker op schema."

Na Spanje en Kazachstan versloeg Oranje dinsdagavond ook Duitsland, met 9-8. "Dat had ik nooit verwacht", zegt Van Galen. "Het was heel spannend. We hebben verdiend gewonnen, al hadden we wel een paar dipjes. We stonden nog 6-4 achter, maar gelukkig hebben we de wedstrijd over de streep getrokken."

Bondscoach Robin van Galen bedankt de supporters na het duel met Duitsland

Op eigen kracht opgebouwd

Voorafgaand aan het toernooi werd nauwelijks rekening gehouden met een succesvolle afloop. Toch reisde Oranje met veel zelfvertrouwen af naar Italië, vertelt Van Galen. "We hebben twee keer van Slowakije en Roemenië (ook deelnemers aan het OKT, red.) gewonnen in oefenwedstrijden. Die lijn hebben we doorgetrokken."

"Drie jaar geleden was het team helemaal niks, we waren de nummer dertig van de wereld. Op eigen kracht, met eigen sponsoren, hebben we het team kunnen opbouwen. Op het EK in januari waren we de nummer twaalf van Europa. We hebben veel potentie, maar toen waren we niet stabiel. Nu, drie maanden later, ziet het er wel stabiel uit."

Het gevoel is goed, de ploeg is stabiel en oogt geconcentreerd. Ik ben heel trots op die gasten als ik zie waar we nu al zijn.

Robin van Galen

"De overwinning op Spanje zondag gaf een enorme boost", merkte Van Galen. "De sleutelwedstrijden tegen Kazachstan en Duitsland hebben we op basis van die boost gewonnen. Nu is het zaak om door te pakken en vrijdag die kwartfinale te winnen."

Wie de tegenstander wordt in die kwartfinale is nog onduidelijk. In de andere poule zijn nog vijf teams in race. Achter de zeer waarschijnlijke groepswinnaar Hongarije zijn dat Canada, Frankrijk, Rusland en Roemenië.

"Het kan nog alle kanten op", zegt Van Galen. "Vanavond zullen we meer weten, na de wedstrijd tegen Italië. Dan weten we of we eerste, tweede of derde worden."

Stand Groep A, OKT Waterpolo

RangLandPunten
1Hongarije3-5
2Canada3-5
3Frankrijk3-4
4Rusland3-2
5Roemenië3-2
6Slowakije3-0

Stand Groep B, OKT

RangLandPunten
1Nederland3-6
2Italië3-4
3Spanje3-4
4Duitsland3-2
5Kazachstan3-2
6Zuid-Afrika3-0
Opnieuw knappe zege waterpoloërs op OKT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl