De kringloopwinkel in Purmerend
NOS Nieuws

Ontspullen-trend goed voor kringloopwinkels

Alleen nog maar spullen in huis houden waar je echt gelukkig van wordt en de rest de deur uit doen. Dat is de gedachte achter ontspullen, een trend die steeds meer aandacht krijgt.

De trend is aangezwengeld door boeken als Opgeruimd! van de Japanse opruim-expert Marie Kondo en Ontspullen van James Wallman.

"Een heleboel mensen komen erachter dat je van dingen doen gelukkiger wordt dan van dingen hebben", zegt Astrid van der Hulst. Ze is hoofdredacteur van het tijdschrift Flow en houdt wekelijks een blog bij over de trend.

Ze probeert zoveel mogelijk overbodige spullen van de hand te doen. "Boeken die je al een jaar op de plank hebt en niet gelezen hebt, die ga je nooit meer lezen. Die kunnen weg", zegt Van der Hulst.

Maar het extreme opruimen is niet altijd makkelijk. "Ontspullen is best lastig. In m'n kast staan bijvoorbeeld veel te veel glazen. Mijn vriend zegt altijd: 'we moeten ze hebben voor als we een feestje geven.' Maar ik geef maar twee keer per jaar een feestje, dus dan kan ik net zo goed bij de buren glazen lenen. Die glazen zouden dus eigenlijk weg moeten."

Al met al heeft Astrid al heel wat dozen vol met spullen naar een kringloopwinkel gebracht. En ze is niet de enige, merken ze daar. "Er is een trend van minimalisme", zegt Olivier Bongers van het Haarlemse kringloopwarenhuis Snuffelmug. "Mensen willen minder rommel in huis, dan hoeven ze ook minder schoon te maken en op te ruimen."

"Vrijwel alle kringloopbedrijven die ik spreek merken dat er de laatste maanden aanzienlijk meer spullen binnenkomen", zegt Leonie Reinders van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland.

"Het komt onder meer door het fenomeen ontspullen. Daarnaast is de crisis aan het afnemen. Mensen schaffen meer spullen aan en dus hebben ze meer spullen over die ze niet meer nodig hebben."

Het is nog niet zo dat de kringloopbedrijven onder alle troep van de ontspullers bezwijken. "We zien graag dat er meer spullen binnenkomen", zegt Reinders. "Dat is goed voor het milieu. En als wij de spullen niet meer kwijt kunnen, dan zorgen we er in ieder geval voor dat ze goed gerecycled worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl