PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch
NOS Nieuws

Kamer: te veel papieren aanpak van discriminatie

De Tweede Kamer vindt dat discriminatie harder moet worden aangepakt. In een debat over een actieplan van het kabinet was bijna de hele Kamer overtuigd van de goede wil van de ministers. Maar veel fracties vragen zich af of er niet te veel sprake is van een papieren werkelijkheid.

Ook de regeringspartijen zijn kritisch. Woordvoerder Marcouch van de PvdA noemde het actieprogramma niet voldoende. Hij wil dat het kabinet meer urgentie uitstraalt. "Er is wat aan de hand, er zijn uitingen van discriminatoir geweld en we zien allerlei incidenten. Het is heel acuut en urgent en tegelijk is het ook een taboe-onderwerp".

Gemeenten

Kamerlid Van Miltenburg van coalitiepartner VVD zei "veel proces en weinig inhoud" te zien. Ze voelt meer voor het aanpakken van discriminatie waar het gebeurt en volgens haar is dat op gemeentelijk niveau. Volgens haar doen veel gemeenten er in de praktijk te weinig aan. "Dat moet steviger."

Plasterk noemde discriminatie een veelkoppig monster, dat niet even te fiksen is, en dat continu aandacht vraagt, maar hij bestreed dat het kabinet te weinig doet. Volgens hem is er wel degelijk sprake van een harde aanpak.

Hij beloofde dat hij gemeenten zal aansporen om meer werk te maken van het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Ook volgens hem zijn er nog gemeenten die kennelijk denken dat het verschijnsel bij hen niet voorkomt. "Dat is natuurlijk een groot misverstand."

Stages

Minister Asscher herhaalde dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet worden aangepakt. Hij benadrukte dat het probleem vooral lijkt te spelen bij het vinden van een stageplek of een eerste baan. Het gebeurt volgens hem te vaak dat mensen vanwege hun naam of hun uiterlijk worden geweerd. "Als ze wel een kans krijgen, verdwijnen de vooroordelen en maken ze net zo snel promotie als anderen."

Asscher veroordeelt bemiddelaars die "wegkijken" als een bedrijf liever geen allochtone jongeren een stageplek wil geven. "Dan worden witte bedrijven almaar witter."

Kamer over discriminatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl