NOS Nieuws

Poetin: grootste deel Russische troepen vertrekt uit Syrië

Poetin: grootste deel Russische troepen vertrekt uit Syrië

President Poetin heeft het Russische leger opdracht gegeven te beginnen met de terugtrekking van het grootste deel van de troepen uit Syrië. De Russische militaire interventie in Syrië heeft zijn doel grotendeels bereikt, zei Poetin bij een vergadering in het Kremlin.

De terugtrekking moet morgen beginnen. Wat die betekent voor de Russische luchtaanvallen in Syrië is onduidelijk. Er is niet expliciet gezegd dat die bijvoorbeeld helemaal worden stopgezet. Ook is niet duidelijk hoeveel militairen Rusland in Syrië heeft en hoeveel daarvan worden teruggetrokken.

Poetin zei verder dat Rusland een grotere rol gaat spelen bij het vredesproces om een eind te maken aan de oorlog in Syrië. Juist vandaag zijn de vredesbesprekingen in Genève hervat.

Geen volledige terugtrekking

Volgens een woordvoerder van het Kremlin heeft Poetin gebeld met de Syrische president Assad om hem te informeren over de terugtrekking.

Poetin maakte duidelijk dat het Russische leger wel aanwezig blijft in Syrië. Hij gaf geen deadline voor de voltooiing van de terugtrekking en zei dat Russische militairen in de haven van Tartous blijven en in een luchtmachtbasis in Latakia.

Volgens Poetin hebben de Russische troepen samen met die van Assad inmiddels "een fundamentele ommezwaai bereikt in de strijd tegen internationaal terrorisme".

Het Syrische bewind kwam even later met een verklaring. Daarin staat dat Rusland beloofd heeft Syrië te blijven steunen "bij de aanpak van terrorisme". Ook werd benadrukt dat de Russen zich niet volledig terugtrekken.

Correspondent Sander van Hoorn: timing Poetin is verrassend

Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn spreekt van een verrassend besluit van Moskou. Poetins beweegredenen zijn volgens hem onduidelijk: "Is het oorlogsmoeheid, een geldkwestie? De timing is in elk geval opvallend. De Syrische oppositie gaat morgen toch met een iets rechtere rug aan tafel zitten in Genève."

Volgens Van Hoorn lijkt er dan ook sprake van een signaal aan Damascus: "Pas op, we willen dat er serieus wordt onderhandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl