NOS Nieuws

Externe commissie onderzoekt kno-afdeling UMC Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bij haar onderzoek naar de kno-afdeling van het UMC Utrecht een externe commissie ingeschakeld. Minister Schippers (Volksgezondheid) schrijft aan de Tweede Kamer dat het uitzonderlijk is dat de IGZ hiertoe besluit. De commissie gaat expliciet kijken naar de cultuur op de afdeling en de manier van leidinggeven.

Begin november berichtte het tv-programma Zembla over een angstcultuur, een verziekte sfeer en een onveilig opleidingsklimaat op de kno-afdeling van het UMC Utrecht. Die zouden het gevolg zijn van de autoritaire stijl van de leiding. Zembla legde een verband met twee fatale incidenten tijdens operaties die het ziekenhuis niet had gemeld bij de inspectie.

Naar aanleiding van de berichtgeving heeft de IGZ het toezicht op het ziekenhuis verscherpt. De inspectie verwacht haar onderzoek deze zomer klaar te hebben.

Kinderen

Het UMC Utrecht kwam deze maand opnieuw in opspraak. Via Zembla kwam naar buiten dat Utrechtse kno-artsen vijf operaties bij kinderen niet goed hebben uitgevoerd. De kinderen kregen in Utrecht een tweede inwendig gehoorapparaat, maar dat gebeurde zo slecht dat het Erasmus MC in Rotterdam de operaties moest overdoen. Het Erasmus MC had de kinderen juist doorverwezen naar Utrecht omdat het ziekenhuis het maximaal aantal hoorimplantaten dat de zorgverzekeraars wilden vergoeden al had uitgevoerd, meldde Zembla.

De patiënten waren tussen de 6 en 18 jaar. De artsen die hen opereerden hadden hen niet vooraf gesproken. Bovendien werd niet de standaard-operatietechniek gebruikt.

Schedeloperaties

In de uitzending van Zembla kwamen ook problemen op een andere afdeling van het UMC Utrecht aan de orde. Bij drie heel jonge kinderen zijn schedeloperaties niet goed verlopen. Ook dat meldde het ziekenhuis niet bij de inspectie. Door ouders werd de IGZ alsnog op de hoogte gesteld, waarna in juni 2015 het UMC Utrecht werd gedwongen te stoppen met het uitvoeren van dit soort operaties.

Schippers schrijft dat de IGZ het ziekenhuis heeft verteld dat landelijke richtlijnen voorschrijven dat schedeloperaties alleen in het Erasmus MC en het Radboud UMC mag plaatsvinden. Het ziekenhuis heeft daarmee ingestemd en is inmiddels gestopt met deze ingrepen, meldt de minister aan de Kamer.

Strottenhoofd

Schippers informeert de Kamer ook over een incident in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, dat begin januari via de NOS naar buiten kwam. Anderhalf jaar geleden ging het mis bij een operatie van een baby van drie maanden, die problemen had met zijn ademhaling. Het strottenhoofd van het kind raakte ernstig beschadigd en het ziekenhuis liet na er melding van te maken bij de IGZ.

Schippers schrijft dat de inspectie inmiddels van mening is dat het Amsterdamse ziekenhuis voldoende verbetermaatregelen heeft genomen. Recent heeft de inspectie "een indringend gesprek" met de raad van bestuur gehad over de communicatie bij ernstige incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl