Het gerechtsgebouw in Utrecht
NOS Nieuws

Veroordeelde drugshandelaar sleept NOS voor de rechter

De Koerd Hüseyin Baybasin eist van de NOS 10.000 euro schadevergoeding. Hij vindt dat hij ten onrechte in verband is gebracht met een moord.

Baybasin zit in Heerhugowaard een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer drugshandel. Hij kreeg vandaag toestemming om in Utrecht bij de behandeling van zijn claim te zijn.

De zaak draait om publicaties van de NOS in mei vorig jaar. Matthijs Kaaks, de advocaat van de Koerd, vindt dat Baybasin daarin zonder enige grond in verband is gebracht met een liquidatie in Istanbul in december 2014.

Gif gezaaid

In een artikel meldde de NOS dat ''bronnen zeggen dat een van de opgepakte verdachten een voormalig compagnon is van de tot levenslang veroordeelde drugsbaron Hüseyin Baybasin''. Met die zin is ongelooflijk veel gif gezaaid, vindt Kaaks.

Bas le Poole, de advocaat van de NOS, begrijpt niet goed waar Kaaks zich zo druk om maakt. ''Er wordt veel meer in die zinnetjes gelezen dan er staat.'' Hij verwijt de tegenpartij complotdenken.

Bronnen

Kaaks vindt dat er sprake is van onbehoorlijke en onzorgvuldige journalistiek. De NOS baseerde zich volgens hem maar op één bron die hij bovendien een volslagen onbetrouwbare Turkse heroïnehandelaar noemt. Le Poole betwist dat en zegt dat de NOS zich baseerde op drie deels anonieme bronnen.

Baybasin heeft in de zaak waarin hij tot levenslang werd veroordeeld steeds gezegd dat hij onschuldig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl