Een advertentie van de Marokkaanse telecomprovider Maroc Telecom
NOS Nieuws

Marokkaanse telecomaanbieders online geboycot

Marokkaanse sociale-mediagebruikers ontvolgen massaal de drie grootse Marokkaanse telecombedrijven op Facebook en Twitter. Aanleiding is een blokkade op alle gratis (video)gesprekken, zoals die met Skype of Facetime.

De Marokkaanse providers Maroc Telecom, Méditel en Inwi gingen op verzoek van telecomwaakhond ANRT over tot de blokkade nadat de opbrengsten van telefoongesprekken flink waren gedaald. In eerste instantie gold de maatregel alleen voor het 3G- en 4G-netwerk, maar sinds vrijdag is daar het wifi-netwerk aan toegevoegd.

De Marokkaanse telecomwaakhond heeft opgeroepen tot de blokkade, omdat de economie te veel te lijden heeft door de gratis gesprekken.

Met zo'n 4,5 miljoen Marokkanen in het buitenland zijn de gratis gesprekken voor veel Marokkaanse gezinnen de enige manier om in contact te blijven met familieleden. Telefoongesprekken naar het buitenland zijn voor velen onbetaalbaar. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven die internationaal handelen, worden gedupeerd door de blokkade.

Protest

Er wordt dan ook woedend gereageerd op de maatregelen. In januari zetten duizenden Marokkanen al een weekend lang hun telefoon uit als protest. Dit weekend riep een aantal invloedrijke sociale mediagebruikers ertoe op de Facebookpagina's van de providers te 'unliken' en ze op Twitter te ontvolgen. Er wordt massaal gehoor gegeven aan de oproep onder de hashtag #opeUnlike. Gezamenlijk verloren de providers in nog geen 48 uur ruim 300.000 volgers. Hoe hard het gaat is te volgen op een website.

De ontvolgactie is volgens de Marokkaanse blogger en initiatiefnemer Amine Raghib slechts een eerste reactie op de blokkade. Op Twitter waarschuwt Raghib zijn ruim 45.000 volgers dat als ze niet in actie komen, de Marokkaanse telecombedrijven hun gang kunnen blijven gaan. De volgende stap, zegt hij, is het boycotten van sociale evenementen die worden georganiseerd door de telecombedrijven.

De providers Maroc Telecom, Méditel en Inwi hebben nog niet gereageerd op de ontvolgactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl