Een gewonde asielzoeker wordt in Zaandam in een politie-auto geplaatst
NOS Nieuws

Hulpverleners in het nauw bij azc in Zaandam

Een aantal asielzoekers heeft vannacht ambulancepersoneel en politie gehinderd toen die een gewonde bewoner van een asielcentrum in Zaandam naar een ziekenhuis wilden brengen. Eén azc-bewoner werd aangehouden maar is inmiddels weer op vrije voeten, meldt de politie.

De hulpverleners waren naar de 'bajesboten' gekomen omdat een van de bewoners zichzelf had verwond. Volgens sommigen had hij gepoogd zichzelf van het leven te beroven, maar politie noch COA bevestigt dit. Toen de ambulancebroeders hem wilden meenemen, werden zij belaagd door een groot aantal asielzoekers.

Waarom de hulpverleners werden belaagd, is onduidelijk. De politie wil er niets over zeggen.

Toen bleek dat de gewonde man met eerstehulpverlening toe kon, vertrok de ambulance. Agenten wilden de man vervolgens in een politieauto zetten om hem naar het ziekenhuis te brengen. Ook agenten werden toen gehinderd, zegt een politiewoordvoerder. Daarop werd een asielzoeker aangehouden.

Klachten

Tegenover het Noordhollands Dagblad verklaarden bewoners dat de gewonde zijn polsen had proberen door te snijden vanwege de uitzichtloosheid van zijn situatie en de kwaliteit van de leefomstandigheden in het asielcentrum.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan dit niet bevestigen. "We kunnen slechts bevestigen dat er commotie was bij dit centrum en dat een man zichzelf had verwond. Door ongeregeldheden was het heel lastig voor de hulpverleners en dit was ook de eerste keer dat we horen over het hinderen van hulpverleners."

Klachten over de gebrekkige opvang in de voormalige bajesboten worden door het COA voor kennisgeving aangenomen. "Het is nu eenmaal noodopvang. Wij zouden mensen ook graag anders opvangen. Maar helaas hebben we op dit moment in Nederland 15.000 asielzoekers die in noodopvang zijn ondergebracht."

Het overgrote deel van die mensen accepteert volgens het COA dat dit voor nu de enige oplossing is. "We zien hier en daar kleine groepjes die daartegen protesteren. Maar er is in elk centrum 24 uur per dag medische en psychische hulpverlening aanwezig. En al is het noodopvang: het is niet inhumaan. Onze militairen in Mali moeten het met dezelfde voorzieningen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl